5 yıl önce emeklilik isteyen baksın: SGK girişi 1995-1999 ve 2001-2006 arası olanlara müjde! Az primle...

Türkiye'deki esnaf ve Bağ-Kur sigortalıları için oldukça önemli bir dönüm noktasına gelindi. Uzun süredir gündemde olan ve binlerce kişinin merakla beklediği Bağ-Kur prim gün sayısının 9,000'den 7,200'e düşürülmesi konusunda çalışmalar ivme kazanmış durumda. Bu değişiklik, özellikle küçük işletme sahipleri ve bağımsız çalışanlar için erken emeklilik imkanı sunarak büyük bir fırsat olarak görülüyor.

Giriş Tarihi 27 Nisan 2024, 10:39 Güncelleme 27 Nisan 2024, 10:39
5 yıl önce emeklilik isteyen baksın: SGK girişi 1995-1999 ve 2001-2006 arası olanlara müjde! Az primle...

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalar, Bağ-Kur sigortalılarını heyecanlandırmıştı. Emeklilik için gereken prim gün sayısının 9.000'den 7.200'ye indirilmesi üzerine yapılan bu açıklama, uzun zamandır beklenen bir adımın habercisiydi.

BAKAN IŞIKHAN'DAN BAĞ-KUR AÇIKLAMASI: BAĞKUR 7200 PRİM NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Işıkhan, Bağ-Kur'luların sigorta prim gün sayısının, SSK'lıların prim gün sayısıyla eşitlenmesi konusunda seçim sonrası çalışma olup olmayacağıyla ilgili soru üzerine, "O da orta vadeli planlarımızın arasındaydı. Düzenleme içine alacağız tabii." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz aylarda Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-Kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz." ifadelerine yer verdi.

BAĞKUR 7200 PRİM SON DURUM GELİŞMELERİ

TBMM Genel Kurulu'nda önceki gün bakanlığının bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Bolat, Bağkur prim eşitleme düzenlemesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Küçük esnafı da desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Bolat, esnafın finansman desteğinin geri ödeme oranının ise yüzde 99'un üzerinde olduğunu kaydetti.

BAĞ-KUR 7200 PRİM GÜN SAYISI ÇIKTI MI, KİMLERİ KAPSIYOR?

Bağ-Kur'lular 9000 prim günü şartı nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından faydalanamamıştı.

Bağ-Kur'lu çalışanlar için bakanlık tarafından çalışma başlatılmıştı. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte Bağ-kur'lular 5 yıl önce emekli olabilecek.

Bağ-Kur 7200 prim müjdesinin detayları belli olmasa da kapsamı şu şekilde ifade ediliyor; Düzenlemeden Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf yararlanacak. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

Bağ-Kur'lular 9000 prim günü şartı nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından faydalanamamıştı. Bağ-Kur'lu çalışanlar için bakanlık tarafından çalışma başlatılmıştı. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte Bağ-kur'lular 5 yıl önce emekli olabilecek.