Kartta gizli faiz tehlikesi...

Kampanyalarının cazibesine kapılanlar toplam borç üzerinden yüksek oranda görünmeyen faizle karşılaşıyor.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 09 Ekim 2010, 15:15
Kartta gizli faiz tehlikesi...

İÇİNDEKİLER

Bankaların, kredi kartı borcunu erteleme kampanyalarının cazibesine kapılanlar toplam borç üzerinden yüksek oranda görünmeyen faizle karşılaşıyor...

Bankalar kredi kartı müşterilerine pazarlama taktiği olarak uyguladıkları "erteleme" yöntemleriyle bir taraftan yasanın tüketiciyi koruyan yasaklarından kurtuluyor, diğer yandan da vatandaşı daha büyük borçlarla baş başa bırakıyor. Asgari ödeme tutarını erteleyen tüketiciler, hizmet bedeli adı altında, akdi faizin üç katına varan oranlarda bedel ödemek zorunda kalıyor.

HİZMET BEDELİ VAR

Bazı bankalar, kredi kartı borçlarına yılda bir ila iki defa erteleme imkanı sunuyor. Böylece o ayki borç, asgari tutarı dahi ödenmeden gelecek aya erteleniyor. Ertelenen bu borca faiz işletilmeyeceği ilan ediliyor. Erteleme, son ödeme günü henüz gelmemiş borçlara uygulanıyor. Ertelenen borca faiz işletilmiyor ancak faiz tutarını yer yer üçe katlayan miktarlarda hizmet bedeli alınıyor.

Ayrıca KKDF ve BSMF yükü ilave ediliyor. Tüketicinin korunması amacıyla kredi kartı borcunun asgari yüzde 20'si her ay ödenmek zorunda. Asgari tutarı ödenen borcun kalan kısmına uygulanacak faizin de Merkez Bankasının belirlediği aylık yüzde 2.44'ü geçmemesi gerekiyor. Ancak erteleme yöntemiyle bankalar bu iki yükümlülükten de kurtuluyor. Yüzde 20'lik asgari ödeme sınırı bir aylığına da olsa kalkarken, faizin yerini hizmet bedeli aldığı için Merkez Bankasının "azami" sınırı, zorunluluk olmaktan çıkıyor.