Hırsızın eseri

Her depremde aynı manzara. Doğru yapılan binalar ayakta, malzemesi çalınanlar yerle bir. TAKVİM'e konuşan inşaatçılar ise isyan ediyor: Herkes müteahhit olmasın...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2011 Güncelleme 26 Ekim 2011, 01:56
Hırsızın eseri

İÇİNDEKİLER

Ülkemizde her büyük depremden sonra yaşanan manzara Van'da yine karşımıza çıktı. Hırsız müteahhitler, kalitesiz malzeme ve yanlış mühendislik hesapları, ülkemizi yine acı bir tablo ile karşı karşıya bıraktı. Yan yana duran binaların biri sapasağlam ayakta iken, diğerinin moloz yığınına dönmesi, akıllara "Yanlışlık nerede?" sorusunu getiriyor. İnşaat sektörünün önemli isimleri de özellikle müteahhitlik yapmanın bu kadar serbest olmasına isyan ediyor. TAKVİM'e konuşan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, hırsız müteahhitlerin ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Tek sorun müteahhitlerin çalması değil. Kalitesiz malzeme ve kötü işçilik de birleşince maalesef Van'daki manzaralar karşımıza çıkıyor" dedi.

BELGESİZ İŞ YAPIYORLAR
Ağaoğlu, Van'da yıkılmayan, hatta sarsılmayan binaları ile TOKİ'nin örnek gösterildiğini kaydederek, "Son 10 yıldır Türkiye'de üretilen inşaat malzemeleri dünya standartlarında. Dünyada yarışamayacağımız ülke yok. Ancak eski binalarda kullanılan malzeme kalitesi çok kötü" diye konuştu. Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da, eski teknoloji ile üretilen binaların yıkılmaya mahkum olduğunu ifade ederek, "Van'da yıkılan yapılarda büyük aksaklıklar var. İnşaatta hurda demir kullanılmış, beton kalitesi çok kötü. Her önüne gelen müteahhitlik yaparsa maalesef böyle kötü manzaralarla karşılaşıyoruz" dedi. İnsanların müteahhitlerin vaatlerine kanarak arsalarını verdiğini söyleyen Aşçıoğlu, şunları kaydetti: "Berberin bile diploması var ancak canınızı teslim ettiğiniz müteahhidin diploması yok. Bu anlayışın kalkması lazım. Vatandaş çok daha dikkatli olmalı."

YIKILIYOR ÇÜNKÜ...
Deniz kumu kullanılıyor.
Demir merdivenaltı atölyelerden alınıyor.
Kürekle karıştırılan çimentoyla beton yapılıyor.
Düz demir kullanılıyor.
Statik hesaplar yanlış yapılıyor.
Kalitesiz, ucuz beton kullanılıyor.

NEDEN YIKILMIYOR
Statik hesaplar doğru.
Burgu demir var.
Standartlara uygun demir kullanılıyor.
C30 sınıfı beton var.

MÜTEAHHİDE SİCİL KAYDI GELİYOR
Çevre Bakanlığı, 1 Ocak 2012'den itibaren sektöre ilişkin önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.
Müteahhitlere ilişkin 'bilgi bankası' oluşturularak sicil kayıtları tutulacak. İnşaatlarda sertifikası olmayan usta ve işçi çalıştırılmayacak, yapı denetimine aykırı iş yapan bütün müteahhitler meslekten men edilecek. Kaçak ve ruhsatsız binalara verilecek para cezaları 5 bin ila 60 bin lira arasında değişecek.

SU YALITIMI BİNAYI KORUR
Su Yalıtımı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Özcan, depreme karşı güçlü ve güvenli binalar inşa edilmesi için su yalıtımının önemine değinerek, şöyle konuştu: "Su yalıtımı, binanın taşıyıcı sisteminin korozyondan (paslanma) korunması için temel şart."


Özlem Kamer TERCANLI