Ortalama yüzde 20 olması gereken tasarruf oranının yüzde 12'ye düşmesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığını yaptığı Finanssal İstikrar Komitesi'nde ele alındı. Yapılan çalışmalar bir paket haline getirilerek önce komitede ardından da Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda ele alınacak. Tasarruf oranının yükseltilmesi için, Hazine, Maliye, BDDK ve SPK'nın ön çalışma yapması kararlaştırıldı. Karar çerçevesinde ise kurumlar, bireysel emeklilik sisteminin güçlendirilmesi, mevduatların vadelerinin uzatılması konusunda çalışmalar yapıyor. Yapılan çalışmalara göre uzun vadeli mevduat özendirilecek. Vatandaşların tasarruflarını uzun vadeli mevduatta, altın hesaplarında değerlendirmesine yönelik teşvikler hazırlanıyor. Söz konusu uygulamalarla, tasarruf oranının en az yüzde 15'ler düzeyine çıkarılması hedefleniyor.
Bireysel emekliliğe prim desteği
Çalışmaları süren tasarrufu özendirecek paketin en önemli konusunu bireysel emeklilik oluşturuyor. Yapılacak yeni düzenlemelerle bireysel emeklik primlerinin bir kısmını devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. Halen 100 liralık primin, 27 lirası vergi iadesi olarak alınabiliyor. Ancak bu yöntem tam olarak bilinmediği için başarılı olmadı. Bunun yerine, doğrudan devlet katkısı veya vergi avantajı getirilecek. Örneğin, 100 liralık primin 30 lirasının vergi olarak devlet tarafından karşılanması söz konusu olacak. Ayrıca, yüksek emekli maaşı almanın yolu açılacak.
Tasarruf paketi çalışmaları sırasında daha önce, bireysel emeklikte yaşın düşürüleceği öne sürülmüştü. Ancak bu yönde atılacak adımın sosyal güvenlik sisteminde de beklentiye yol açacağı ve yaş tartışmasını yeniden gündeme getireceği endişesi gündeme geldi. Bu nedenle, yaş sınırının düşürülmesi projesinden vazgeçildi. Onun yerine, vatandaşların hem devletten hem de bireyselden olmak üzere çifte emekli maaşı almalarının yolunu açacak düzenlemeler üzerinde çalışılması kararlaştırıldı.