Çöpe servet atıyoruz

Günde 6 milyon, yılda ise 2.1 milyar adet ekmeği çöpe atıyoruz. Yıllık 1.5 milyar lira değerindeki bu kayıpla; 80 hastane, 500 okul inşa edilebiliyor

Giriş Tarihi:
Çöpe servet atıyoruz
Türkiye'de 1 yılda 1.5 milyar lira değerinde 2.1 milyar adet ekmek çöpe atılıyor. Bu parayla 80 hastane, 500 okul inşa edilebiliyor. 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' çerçevesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yaptırdığı 'Ekmek İsrafı ve Tüketici Alışkanlıkları' araştırmasına göre; 250 gramlık ekmek baz alınarak, geçen yıl günlük yaklaşık 6 milyon adetten fazla ekmek israf edildi. İsrafın ülkeye ekonomik yükü ise ekmeğin kilogram fiyatından (2.80 lira) hesapla, yıllık 1 milyar 546 milyon liraya denk geldi. 2012'de günde 25 bin 295 ton, yılda 9.2 milyon ton ekmek üretildi. Bu miktar, 250 gramdan günlük 101 milyon, yıllık 37 milyar adet ekmek üretimine karşılık geliyor. Araştırmada ortaya çıkan diğer çarpıcı sonuçlar şöyle:

* Üretilen ekmeğin; günlük 23 bin 809 ton, yıllık ise 8.7 milyon tonu, adet olarak ise günlük 95 milyon, yıllık ise 35 milyar adedi tüketiliyor.

* Günlük kişi başına tüketilen ekmek 4 yıl önce 331 gram iken, 2012 yılında 319 grama yükseldi. 4 yıl önce kişi başına günlük 17.4 gram olarak belirlenen ekmek israfı da, geçen yıl 19.9 grama çıktı.

FIRINCI BAŞI ÇEKİYOR

* Hanelere alınan ekmeğin yaklaşık yüzde 3'ü israf edilirken, israf oranı 2008 yılından bu yana çok az bir düşüş gösterdi.

* 2008'de fırınlarda üretilen ekmeğin yüzde 2'si israf edilirken, 2012'de bu oran yüzde 3.1 olarak tespit edildi. Her gün 3 milyon adet ekmek, daha tüketiciye ulaşmadan fırınlarca atılarak veya hayvan yemi olarak kullanılmak suretiyle israf edildi.

İHTİYAÇTAN FAZLA ALIYORUZ
Araştırma kapsamında görüşülen farklı kitlelerin temsilcileri, ekmek israfının ana nedenleri arasında ekmeğin evlere/kurumlara ihtiyaçtan fazla alınmasını gösterdi. Belirtilen israf nedenleri arasında bayat ekmeğin değerlendirilme yöntemlerinin bilinmemesi de yer aldı. Araştırmada, vatandaşa, ekmeğin doğru muhafaza edilmesi ile artan veya bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi konularında bilgi aktarılmasının yararlı olacağı vurgulandı.

GÜNDE 319 GRAM YİYORUZ
Yıllık üretim 37 milyar adet
Yıllık tüketim 35 milyar adet
Günlük kişi başı tüketim 319 gram
Kişi başına günlük israf 19.9 gram
Fırınlardaki günlük israf 3 milyon adet
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.