Savunma sanayine büyük katkı

Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayisine yaptığı yatırımlar, üniversitelerde de bu alanda bilimsel çalışmaların arttırılmasına katkı sağlıyor. Büyük çalışmalara imza atan İTÜ, 'elektronik ölçüm laboratuvarı' kurarak bu alanda çalışmalara başlıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Nisan 2013 , 00:00 Güncelleme Tarihi :08 Nisan 2013 , 11:33
Savunma sanayine büyük katkı
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi içerisindeki İTÜ VLSI CAD Laboratuvarı ve İTÜ VLSI Ölçme Laboratuarının yöneticiliğini yapan Yrd. Doç. Dr. Devrim Yılmaz Aksın, senelik 1,7 trilyon USD büyüklüğe sahip dünya elektronik piyasası içinde yüksek katma değerin yaratıldığı ara mamül üretiminde maalesef Türkiye'nin pazar payı olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Herhangi bir elektronik ürünü piyasaya verebilmek için 3 adet sacayağının bir araya gelmesi gereklidir: 1) Tasarım, 2) Üretim, 3) Test. Amerikan endüstrisinin can damarını oluşturan ve "start-up" olarak adlandırılan yenilikçi fikre sahip küçük boyutlu işletmelerin ortaya çıkması önündeki en büyük engel, ekonomik bir bariyer oluşturan elektronik ölçüm laboratuvarıdır. İşletmelerin tek başlarına maliyeti ile başa çıkamayacakları ve verimli kullanma imkânlarının olmadığı yüksek performans elektronik ölçüm laboratuvarının, konuyu derinlemesine bilen bir ekibin kontrolünde, ihtiyaç sahibi her kişi ve kurumun kullanımına açık bir şekilde kurulması projemizin çıkış noktasıdır."

ARTIK ELEKTRONİK PAZARDA SÖZ SAHİBİ OLACAĞIZ
Aksın, hedeflerinin, Türkiye 2023 perspektifi ile uyumlu olarak, ülkemiz içinde yüksek katma değer yaratan ara mamullerin üretilip, elektronik piyasasına sunulmasını (veya Türkiye'nin bu pazardaki payının %0'dan yukarıya çıkartılmasını) sağlamak amacıyla yüksek performanslı ölçüm konusundaki giriş bariyerlerinin düşürülmesini sağlamak olduğunu söyledi. Aksın çalışma ile ilgili şu detay bilgiyi de verdi: " 2011 yılı haziran ayından itibaren Kalkınma Bakanlığı ve kısmi olarak ASELSAN A.Ş.'nin fonları ile özelde tüm devre elektronik sistemlerin ve genelde ise her türlü elektronik sistemin ölçülebileceği bir laboratuvarın kurulumuna başladık. 6.5M USD'lık bir bütçe ile dünyanın en hassas ve en doğru elektronik ölçümlerini yapan ölçüm laboratuvarını kurmak üzere çıktığımız yolda geldiğimiz aşamada, laboratuvarımız operasyonel hale gelmiştir. Konulan hedefle uygun olarak, Laboratuvar cihaz envanteri, 2013 yılı itibari ile dünyada bulunan en yüksek performanslı elektronik test cihazları tarafından oluşturulduğu için rahatlıkla kurulan laboratuvarın Türkiye'nin ve dünyanın en iyileri arasında olduğunu söyleyebiliriz."

SAVUNMA SANAYİNE DESTEK
Projenin hedeflerinden birinin de Türk savunma sanayi için önemli bir ara mamulün Türkiye'de tasarımının, üretiminin ve testinin (dolayısıyla milli ürüne dönüştürülmesinin) yapılması olduğunu açıklayan Aksin, bu amaç doğrultusunda, Aselsan A.Ş. için İTÜ VLSI LABs grubu içinde çalışan mühendislerimiz savaş uçaklarında merkezi bilgisayar ile çevre birimleri arasında haberleşmeyi sağlayan SIMURG (MIL-STD-1553 Uçuş Kodu (FlightCore)) sisteminin tasarımını 18 aylık bir süre içerisinde bitirmiş ve tasarımın gerçeklenmesinin ardından başarı ile ölçümünü bitirdiklerini söyledi. Aksin, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'nin insansız hava aracı ANKA'da kullanılacak olan SIMURG tasarımı şu anda Aselsan A.Ş.'ye teslimi öncesinde bitirilmesi gereken sertifikasyon sürecinden geçmektedir. Dolayısıyla, kurulmaya başlamasından bu yana son derece az bir süre geçmesine rağmen projemiz öngörülerimizle uyumlu sonuçlarını gün yüzüne çıkarmaktadır."

MALİYETİ ÇOK DAHA UCUZA GELECEK
İTÜ VLSI Ölçme laboratuvarında, dünyanın en yüksek performanslı elektronik ölçüm cihazlarını, konuyu derinlemesine bilen bir kadronun yardımıyla, hızlı bir şekilde test ihtiyaçlarının giderilmesinin maliyeti Avrupa alternatifine göre kesinlikle daha az olacağı bilgisini de veren Yard. Doç. Dr Aksin, "Laboratuvarın temel önceliği alt yapının verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Altyapının sürdürülebilirliği anlamında verilen hizmetin bedava olması mümkün değildir. Ancak bir eğitim kurumu olan İstanbul Teknik Üniversitesinin temel motivasyonu, en yüksek kazancı elde etmek değil, alt yapının ilgili kişi ve kurumlar tarafından en verimli bir şekilde ve sürekli kullanılmasını sağlamaktır."dedi.