ŞİFRELER KAYITLA ÇÖZÜLDÜ
Bütün bu gelişmeler yaşanırken; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Bank Asya haberleriyle ilgili uyarı açıklaması yaptı. Ardından internete düşen ses kayıtlarıyla kurtarma operasyonunun şifreleri de çözülmüş oldu.
600 MİLYON LİRALIK FORMÜL
Fethullah Gülen'in talimatını aldığını söyleyen bir kişi, Bank Asya ile ilgili gelişmeleri telefonda Abdullah isimli kişiye şöyle anlatıyor: "Boşbakanın (Başbakan Erdoğan'dan böyle bahsediyor) talimatı ile Bank Asya'ya girilme durumu vardı. Arkadaşlarımız bu konuda teknik bir toplantı yaptılar. Normalde mümkün değil ama olursa kademelerde arkadaşlarımız var, normalde bunlardan geçiyor olması lazım dendi. Bir çözüm önerisi söylediler. BDDK tarafından bir sıkıntı olmaz ama bir söylenti çıkması çok tehlikeli. Mudilerde bir panik olabilir. Çok yaymadan 10 tane büyük işadamı abiyle paylaşılsa ve bunlardan mesela 5'i 300 milyon TL mevduat getirseler bankaya, 5 tanesi de kağıt üzerinde Asya Emeklilik şirketinden satın alsalar ve 300 milyon lira da oradan gelse bankaya girilmesinin önü kapanır. Hocaefendi yapılabiliyorsa yapılsın dedi. Fon açısından bankanın biraz daha mevduata ihtiyacı var deniliyor."
'HEPSİ BİZİM ADAMIMIZ'
Konuşma bu şekilde devam ederken, bilgi veren kişi bu kez sözü BDDK'ya getirerek şu bilgileri veriyor: "Normalde endişeye mahal bir durum yok. Orada (BDDK) başkan yardımcısını geçmeleri lazım. Daire başkanını (denetim) geçmeleri lazım, onun altında daire başkan yardımcısını geçmeleri lazım. Bunların hepsi bizim arkadaşımız..."
ZiRVE YAPILDI
'BDDK'da adamlarımız var' başlığıyla sızan ses kayıtları, ortalığı karıştırdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) harekete geçti. Kayıtlar üzerine BDDK, dün acil toplantı kararı aldı. BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in bazı üst düzey yöneticilerle dar kapsamlı bir toplantı yaparak, ses kayıtlarındaki ifadeleri değerlendirdiği öğrenildi. Yöneticilerle yapılan değerlendirmede, sektörde tedirginlik yaratacak davranışlardan uzak durulması, sürecin hassasiyetle izlenmesi görüşü ön plana çıktı. BDDK yetkilileri, şu aşamada Kurum'da bir görev değişikliği olup olmayacağı konusunda yorum yapmak için erken olduğunu ifade etti. Toplantıda, "Sürece, Kurum'un özerk yapısı dikkate alınarak temkinli yaklaşmak gerekiyor. Eğer gerçekten farklı amaçlarla çalışan birileri varsa gerekli işlem yapılır. İncelemede sektörde güvenin zedelenmemesi için dikkatli olunması gerekiyor" tespiti yapıldı.
BANKADAN BİLGİ İSTEDİLER
İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, bir TV kanalında yaptığı açıklamada, dövize çevrilen hesaplara ilişkin ellerinde belgeler bulunduğunu açıklamıştı. Bu iddiaların ardından BDDK'nın yanısıra MASAK, SPK, Maliye Bakanlığı da devreye girdi. BDDK, önceki hafta da, Bank Asya hakkında ortaya atılan iddiaları değerlendirmek üzere toplantı yapmıştı. Başkan Öztekin, başkanlığında yapılan toplantıda, operasyondan önce döviz toplandığı, bazı hesapların TL'den dövize dönüştürüldüğü yönündeki iddialar masaya yatırıldı. Bankadan bilgi istenmesi kararlaştırıldı.
RAKAMLARLA BANK ASYA
Bank Asya, Türkiye'nin altıncı özel finans kurumu olarak 24 Ekim 1996 tarihinde faaliyetlerine başladı. 20 Aralık 2005 tarihinde 'Asya Finans Kurumu Anonim Şirket'i olan şirket unvanı 'Asya Katılım Bankası Anonim Şirketi' olarak değiştirildi. Bank Asya, 2013'ün ilk yarı yıl kârını 96.3 milyon lira olarak duyurdu. Bankanın 281 şubesi, 831 ATM'si ve 5 bin 184 çalışanı bulunuyor. Yüzde 52.12'si halka açık olan Bank Asya'nın ödenmiş sermayesi ise 900 milyon lira.
Hazal ATEŞ