Şeker tuzağı

Paralel yapının bankası Bank Asya, Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi'ni batırdı. 65 bin çiftçinin fabrikasını Ülker'e sattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2014 Güncelleme 28 Mart 2014, 02:23
Şeker tuzağı

İÇİNDEKİLER

Çiftçilerin Başbakanlık'a gönderdiği bir şikayet dosyası, 65 bin çiftçinin sahibi olduğu Adapazarı Şeker Fabrikası'nın Bank Asya'nın eline geçmesiyle ilgili sıra dışı yöntemi gözler önüne serdi. 65 bin çiftçinin sahip olduğu Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK), Bank Asya'dan aldığı krediyi kapatmak için arazisinin bir kısmını satmak istedi. Başlatılan bir çete operasyonu ile satış engellendi. 5 yıl süren ancak ortaya konulan bütün iddiaları desteklenmeyen, hatta savcı iddianamesi bile geri çekilen dava sürecinde, çiftçi Bank Asya'ya borcunu ödeyemedi. Krediyi ödeyecekken gelen paralel operasyon çiftçiyi batırdı.

MURAT ÜLKER'E SATTILAR
Adapazarı Şeker Fabrikası, 500 dönüm arazi, 18 taşınmaz ve Şeker Sigortası hisseleri Bank Asya'nın oldu. Paralel yapının bankası, paralel operasyon ile elde ettiği malları Murat Ülker'in şirketi Yıldız Holding'e tam 185 milyon liraya sattı ve tarihi kazanç elde etti. 65 bin çiftçi ise el emeği, göz nuru fabrikasının elinden gidişini sadece seyredebildi. Şimdi, savcıların Bank Asya'nın 'makul kârı aşan satışı'nı ve kumpasını incelemesini bekliyor.

ÇETE KUMPASI KURULDU
APEK, 2006'da Adapazarı Şeker Fabrikası'nı, 45 milyon 750 bin dolara satın aldı. Kooperatif, Bank Asya'dan 51 milyon dolar kredi çekti. APEK, 2008'e kadar kredilerini ödedi ve yaklaşık 30 milyon dolarlık bir ödeme yaptı. Sonrasında kooperatif sıkıntıya girdi. Arazisinin 200 dönümünü satarak borcunu ödemek istedi. Arazi için 35 milyon dolar teklif verildi. Tam satış arifesinde paralel yapının yargısı devreye girdi ve 'Şeker Operasyonu' başlatıldı. Önce bir çete oluşturuldu, ardından 51 kişi ihaleye fesat karıştırma suçlaması da dahil olmak üzere birçok suçtan gözaltına alındı. Arazinin devri iptal oldu. Dava savcıdan savcıya değişirken, 5 yılda iddianame bile ortaya çıkamadı. Banka borca karşılık APEK'in elindeki malları 185 milyon liraya Yıldız Holding'e sattı. Böylece paralel yapı, bu operasyonla 120 milyon lira kârı cebine koydu.

Mehmet Ali BERBER