Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte maden faciasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Şu ana kadar yapılan çalışmalarda 274 işçiye ulaşıldığını söyleyen Taner Yıldız, "196 işçi kardeşimizin cenazelerini ailelerine teslim ettik. Akşamki yaptığımız toplantıda bir ada üzerinde bulunan kısımları, orada bulunan işçi kardeşlerimizin alınabileceğini söylemiştim. Kurtarma ekibi başarılı bir çalışma yaptılar.
Ne yazık ki önceden tahmin ettiğimiz gibi cansız bedenlerine ulaştık ve çıkarttık. Şimdi tekrar havanın yönünü değiştirmek durumundayız, çünkü yangın devam ediyor ve bu işi yangınla birlikte yönetmek durumundayız. 4 saatlik bir hazırlık sürecimiz var. Saat 02.00 itibariyle yeniden çalışmalara başlayacağız.
2 ayrı blokta yine kurtarma ekibi girilecek. 2 saat kadar kurtarma ekipleri dinlenecekler. Ondan sonra sabaha kadar devam edecekler. Şu ana kadar 196 işçi kardeşimizin cenazeleri teslim edildi. Zaman tabii aleyhimize işliyor. İki zor bölge kaldı. Şimdiden peşin hükümlü bir şey söylemek istemiyorum" dedi.
İşçilerin tamamının yer altından çıkartılmasının ardından soruşturmaların ve denetimlerin başlayacağını söyleyen Yıldız, "Bunun sonucunda bir kısım oradan hep beraber teknik heyetle birlikte çıkartmamız gereken sonuçlar olduğunu görebiliriz. Bu rapor doğrultusuna bunlara karar vereceğiz.
Çok hızlı bir karbonmonoksit deşarjı ile karşı karşıyayız. Bunun gerçekten trafo patlamasından mı kaynaklandığını o raporlarda göreceğiz. Üretime ara verilecek. İşçi kardeşlerimiz çıkartıldıktan sonra teknik çalışmalar sonlanana kadar kapılar mühürlenecektir. Daha sonra bütün bilgileri yeniden paylaşacağız" diye konuştu.
Arama kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin sağlığının da büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu işin sıhhatli yapılabilmesi kendisi kadar önemli. 500'ü aşkın arama kurtarma ekibi burada çok iyi bir koordinasyonla hizmet veriyorlar. Onların sağlığını en az yer altındakiler kadar düşünmeliyiz. Risk almamalıyız. Temiz havanın yönünü değiştireceğiz çünkü yer altındaki haritalar, dehlizler bize böyle yapmamızın daha doğru olacağını söylüyor. 9 kişilik bir heyetle bu sonuca vardık."
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, şu an hastanelerde tedavi gören 61 yaralı bulunduğunu, yaralılar arasında hayati tehlikesi olan kimsenin olmadığını belirtti.
BAŞBAKAN ERDOĞAN SOMA'YA GİTTİ!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da madende incelemelerde bulundu.
Erdoğan, beraberindekilerle Soma'da Manisa Valiliği tarafından oluşturulan kriz merkezine geçerek olayla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yılmaz'dan brifing aldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise gazetecilere yaptığı açıklamada, sayının artmasından endişeli olduklarını belirterek, "İlerleyen saatler bu sayının artmasıyla da sonuçlanabilir. Yaralılardan özellikle ağır yaralıların rahatladığını, kurtulduğunu görüyoruz ve bugün AFAD ekibimiz özellikli bir koordinasyon merkezinde hangi hastanelerde hangi yaralı kardeşimizin kaldığına dair açıklamalarda bulunacak" diye konuştu.
Ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Bayraklar, gerek yurt içimde gerekse yurt dışında yarıya indirilecek. Cuma hutbesinde de maden kazasıyla alakalı hutbede inşallah irat edilecek. Sayın başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu ve Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. O açıdan gerek otopsi raporlarının tamamlanması, sabaha kadar yaptığı çalışmalarımızla beraber şu anda 7 tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı gittikçe artacak, öğleye kadar daha da artacak. Bir yandan otopsileri yerinde yapılıyor. Adli tıp kurumundan farklı illerden uzman ve teknikerler geldiler, bütün bu işlemelerin hızlandırılması için uğraşıyoruz."
Madendeki işçi sayısıyla ilgili tahmini bir rakam olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"Bunu kamuoyu paylaşmaktan bilerek kaçınıyorum, çünkü o sayı bize özel sektörün verdiği sayı. Biliyorsunuz, burası özel sektör işletmeciliği, buradan çıkan kömür TKİ tarafından alınıyor, gerek teslim merkezlerinde sanayide gerekse konutlarda ve Soma Termik Santrali'nde kullanıyor. Burayı işleten en yüksek kömür tedarik eden özel sektör temsilcilerinden bir tanesi. Özel sektörün verdiği rakamları kullandığımız için ve bunlara da ne kadar kefil olacağımızı bilemediğimiz için şu anda net rakamları telaffuz etmiyoruz. İşçi kardeşlerimiz çıktıkça sizinle bunları paylaşacağız."
Yıldız, madendeki yangının bir ara söner gibi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biliyorsunuz kömür ve ahşabın olduğu yerde yangın dalgalı bir seyir izliyor. Yangın tamamen söndürülmüş değil, yangın yolu üzerinde olanlar, yangından sonra o yol üzerinde bulunan işçi kardeşlerimiz var, ama çıkarttığımız hiçbir işçi kardeşimizin yanarak vefat ettiğini görmedik. O yüzden yangına daha uzak olduğunu düşünüyoruz. Onlar bir cebe girebiliyor olmalarına dair ve nefesliklerle berabere yaşayacaklarına dair ümidimiz var. Ümidimiz her ne kadar zaman geçmesiyle azalıyor da olsa yine de bir parçayı içimizde barındırıyoruz."
Arama kurtarma ekiplerinin eksi 480 metre koduna gittiğini kaydeden Yıldız, "Bunun toplam mesafesi 4,5-5 km, aşağıdaki tünellerin uzunluğu. O yüzden arama kurtarma faaliyetinde bulunan ekiplerimizin de sağlığını düşünerek, Allah korusun sıkıntı doğmaması açısından son derece dikkatli davranıyoruz. 500'e yakın kurtarma ekibindeki kişilerin sağlığını düşünerek bu kurtarmayı yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
VİDEO
Yıldız, cenazeleri hatıralarına uygun olarak sıhhi şekilde muhafaza etmeleri gerektiğini belirterek, "Onların cenaze şartlarını da muhafaza etmemiz lazım. En yakın devlet hastanelerinin morgları da dahil olmak üzere şartlara uyan bütün yerleri işçi kardeşlerimiz için kullanıyoruz" dedi.
Yaralılar hakkında da bilgi veren Yıldız, daha önce ağır yaralı olarak kaldırılan 4'ünün durumlarının ağır olmaktan çıktığını, hastanelerde 57 tane yaralı kaldığını kaydetti. Bu yaralıların durumlarının iyi olduğuna işaret ederek, "Koordinasyon merkezinde hangi yaralı işçi kardeşimizin hangi hastanede olduğuna dair bilgilendirmeler de yapılıyor. Günün ışıması ile beraber doğru bilgilendirme açısından bunu uygun görmüştük. Diğer türlü karmaşaya yol açacaktı" şeklinde konuştu.
Yıldız, işçi sayısını ısrarla açıklamadığını belirterek, "İşçi kardeşlerim adına söylüyorum. Ben yüksek veya düşük bir sayı söyleyip kamuoyunu yanıltmak istemem, O yüzden gerçekçi, realist bir şekilde, onların bir kısmını kurtarmaya çalışarak ama ümitlerimizin giderek azaldığı bir ortamda bunun yapmaya çalışarak özellikle söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Mahsur kalan 6 işçi 18 saat sonra çıkarıldı
Madende arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler, 18 saat sonra 6 işçiyi madenden çıkardı. Sedye ile çıkarılan işçiler, ocağın giriş bölgesinde hazır bekleyen ambulanslara konularak gönderildi.
Maden ocağında çok sayıda kurtarma ekibi gece boyunca çalışmalarına devam etti. Çalışmalara farklı illerden gelen ekipler de destek verdi.
Mahsur kalan işçilerin yakınları geceyi uykusuz geçirdi. Yakınları henüz ocaktan çıkarılamayan vatandaşlar çalışmaların olduğu alandan ayrılmadı. İşçilerin yakınlarının yanı sıra olay sırasında madende olmayan mesai arkadaşlarının endişeli bekleyişi devam ediyor.
Çok sayıda ambulans alanda hazır bekletiliyor. Ocaktan çıkarılan işçiler ambulanslarla çevredeki hastanelere gönderildi. Bazı işçilere ilk müdahale ocağın sağlık biriminde yapıldı. Polis, arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin işlerini kolaylaştırmak için işçilerin yakınları ile çıkarılan işçilerin ambulanslara konulduğu alan arasına barikat kurdu.
Madenin havalandırma bacasından içerinde tahliye edilen dumanların yükseldiği gözlendi.
Türk Kızılayı da alana kurduğu çadırlardan hem işçi yakınlarına hem de görevlilere yiyecek ve içecek servisi yaptı.
Cenazelerin bazıları yakınlarına teslim edilmeye başlandı
Arama kurtarma ekipleri tarafından maden ocağından çıkarılan cesetler, ambulanslarla Kırkağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Yetkililer kimlik tespiti için isimleri okuyarak işçilerin yakınlarını deponun içine aldı. Kimlik tespitinin ardından cesetler, yakınlarına teslim edilmeye başlandı.
Değişik illerden yaklaşık 80 cenaze aracı ile soğutucu özelliği bulunan 4 tır da ilçede hazır bekletiliyor.
Ailelerin endişeli bekleyişi sürüyor
Soma'da yaşanan maden faciasının ardından, yakınlarından haber almak isteyen işçi ailelerinin endişeli bekleyişi devam ediyor.
Maden alanında endişeli bekleyişlerini sürdüren işçi yakınları, her çıkan cenazeyi gözyaşlarıyla karşılıyor, kendi yakınları olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Yakınlarının öldüğünü öğrenenler ise büyük acı yaşıyor.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığına bağlı "Mobil Koordinasyon Merkezi" de maden sahasına gelerek görev yapmaya başladı. Mobil merkezde yaralı işçilerin hangi hastanelerde olduğu ve durumlarına ilişkin bilgiler listeler halinde ilan edildi. İşçi yakınları listede yakınlarının isimlerini bulmak için çalıştı.
Öte yandan maden sahasında Kızılay Derneği tarafından kurtarma çalışmalarını yürüten ve yakınlarından haber almak için bekleyişlerini sürdürenlere gıda ve içecek yardımı yapıldı.
Cenazelerin kimlik tespit çalışmaları sürüyor
Maden ocağından çıkarılan bazı işçilerin cenazeleri, Kırağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirildi. Cenazelerin Kırkağaç'a gönderildiği bilgisini alan pek çok aile de depo önünde beklemeye başladı.
Ölenlerin kimliklerinin belirlenmesi için çalışmalara başlandığı ve bu çalışmanın öğle saatlerine kadar sürmesinin beklendiği bildirildi.
Öte yandan Manisa Müftülüğü'nde görevli farklı ilçelerden 80 din görevlisi de tesise geldi.
17 madencinin otopsisi yapıldı
Hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi.
Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi.
Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma'ya gönderildi.
Öte yandan İzmir'deki bazı camilerde maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için sela okutuldu.
TSK başsağlığı mesajı yayımlandı
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki mesajda, "Dün Manisa ili Soma ilçesinde vuku bulan, milletçe hepimizin yüreğini kanatan ve acıya boğan müessif maden ocağı yangınında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diler, kederli ailelerinin acısını yürekten paylaşır, kendilerine başsağlığı ve sabır temenni eder, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağolsun" ifadelerine yer verildi.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Soma'daki maden ocağında yaşanan olayın haberini alır almaz kurtarma çalışmalarına iki yönlü destek verdiklerini belirtti.
Öncelikli olarak kan temini konusunda tedbir aldıklarını dile getiren Akay, "Yaralı kurtulup kan ihtiyacı yaşayabilecek insanlarımızın olacağını düşündük ve gereken tedbirlerimizi aldık. Çok şükür böyle bir ihtiyaç duyulmadı. Halen daha arkadaşlarımız teyakkuz halinde bekliyorlar. İkincisi ise lojistik açıdan bir sistem oluşturduk. Olayın yaşandığı bölgede çadırlar kurduk" diye konuştu.
Akar, olayın yaşandığı yerde çok sayıda arama kurtarma ekibinin bulunduğuna işaret ederek, bunların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik de faaliyet gösterdiklerini ifade etti.
Ailelerine maaş bağlanacak
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca ise Soma'daki kömür madeninde çıkan yangında hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını bildirdi.
SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan'ın Soma'ya hareket ettiğini belirten Kuruca, "Bu iş kazası olayıdır. Hayatını kaybedenlerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacak" diye konuştu.
Madende 18 yaşından küçük bir işçinin de ölü olarak çıkartıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Kuruca, İş Kanuna göre 18 yaşın altındaki erkeklerin ve her yaştaki kadınların yer altı ve su altı işlerinde çalıştırılmasının yasak olduğuna dikkati çekerek, bu iddiayla ilgili soruşturma başlatılacağını bildirdi.
Maden ocağını işleten şirketin önünde eylem
Bu arada, maden ocağını işleten şirketin İstanbul Levent'teki binası önünde toplanan bir grup, oturma eylemi başlattı.
Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin Lale Sokak'taki binasının önünde bir araya gelen grup, pankart açarak slogan attı.
İçerisinde personel olmadığı gözlemlenen binanın duvarına ve giriş kapısına sprey boyalarla yazılar yazıldığı görüldü.
Binaya çıkan sokak girişleri, polis barikatlarıyla kapatıldı. Güvenlik tedbirlerinin de artırıldığı bölgeye, çevik kuvvet ekipleri sevk edildi.
Grubun oturma eylemini sürdüğü binanın önünde toplanmalar devam ediyor.
Hayatını kaybeden 124 kişinin kimlik tespiti tamamlandı
Arama kurtarma ekipleri tarafından maden ocağından çıkarıldıktan sonra Kırkağaç ilçesindeki Kayadibi Mahallesi'nde bulunan soğuk hava deposuna getirilen cenazelerden 124'ünün kimlik tespitinin tamamlandığı öğrenildi.
Bazı madencilerin cesetleri yakınlarına teslim edilirken, depoya çok sayıda tabut getirildiği görüldü.
Öte yandan depo önünde bekleyen madenci yakınlarına Kırkağaçlı vatandaşlar su ve gıda malzemesi dağıtıyor.