DAİRE BAŞKANI SİLİNCE
Edinilen bilgiye göre, TBMM'nin çıkardığı yasa uyarınca Şubat ayında görevleri otomatik olarak düşen Akademi yönetimi, 363 hakim ve savcı adayının eğitimleri devam ederken uygulanan eğitim programını sildi. Eğitim programı; Eğitim Dairesi Başkanlığı'nın bilgisayarında olan ve dairede çalışan hakim ve savcıların da erişimine sunulabilen bir özelliğe sahip. Silindiğinde erişim de engellenmiş oluyor.
YENİ YÖNETİM BULAMADI
28 Şubat 2014'de yeni göreve başlayan Akademi'nin yeni yönetimi, Akademide o an için avukatlıktan hakim-savcılığa geçen 363 adayın eğitimlerinin sürdürülebilmesi için gerekli olan eğitim programının akıbetini Ayşe Neşe Gül'e sordu. Yeni yönetim, o dönem Eğitim Dairesi Başkanı olan Ayşe Neşe Gül telefonla arayarak, programın başına ne geldiğini öğrenmek istedi .
GÜL 'FORMAT ATILMIŞ' DEDİ
Gül ise kendini "Bilgisayarlara format atıldı. Bu sırada program da silindi" diye savundu. Yöneticiler, programın silindiğine ilişkin tutanak tutulduğunu ve eğer program bulunmazsa gerekli işlemlerin başlatılacağını söyledi. Bunun üzerine daha önce silindiği belirtilen program Eğitim Dairesi'ne geri verildi.
HAKİM ADAYLARI İÇİN DARBE
Bir nevi Adalet Akademisi'nin hafızası olan eğitim programı; hakim adaylarının hangi dersleri aldıkları, eğitim dönemi içinde bu derslerin ne kadarını gördükleri, daha görecekleri ne kadar konu olduğunu içeriyor.
AMAÇ ZOR DURUMDA BIRAKMAK
Hakim ve savcı adaylarının eğitim ve öğretimleri devam ederken meydana gelen yönetim değişikliği sonrasında eğitim programının silinmesindeki amacın "yeni yönetimi zor durumda bırakmak" olduğu belirtildi. Silme işleminin "bu işi beceremediler" mesajı vermek için yapıldığı belirtildi.
ÖĞRENCİLERE YALAN SÖYLENDİ
Ayşe Neşe Gül'ün görevden ayrıldıktan sonra çıkan yasal düzenlemeye atıf yaparak öğrenci ve öğretim üyelerine derslere gelmemesi için telefon açtırdığı da iddia edildi. Öğrenciler ve öğretim üyelerine tek tek SMS'ler atılarak derslerin bittiği ve Akademiye gelmemeleri istendi. Mesajları alan öğrenci ve öğretim üyeleri Akademiye telefon açtıklarında, gelen SMS'lerin gerçeği yansıtmadığını, eğitim ve öğretimin devam ettiğini öğrendi. HSYK üyeliği için bağımsız aday olan eski Adalet Akademisi Eğitim Dairesi Başkanı Ayşe Neşe Gül'ün, hakim adayı Didem Yaylalı'nın intihar etmesi sürecini başlatan disiplin cezasını veren kişi olduğu ortaya çıkmıştı. Ayşe Neşe Gül'ün verdiği disiplin cezası üzerine HSYK 3.Dairesi'nin mesleğe kabul etmediği Yaylalı, depresyona girmiş ve ardından da intihar etmişti.
Kaynak: Star