Davutoğlu'ndan önemli açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca düzenlenen brifing sonrası açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Türkiye'de 2016 yılında her ilin doğalgazla buluşacağını söyledi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :21 Ekim 2014 , 00:00 Güncelleme Tarihi :21 Ekim 2014 , 20:38
Davutoğlu’ndan önemli açıklamalar
Başbakan Ahmet Davutoğlu, enerji brifingi sonrası yaptığı açıklamada üçüncü nükleer santral müjdesini verdi. Başbakan Davutoğlu, "Üçüncü nükleer santrali yeterli insan unsuru yetiştikten sonra 2018-2019'dan itibaren yüzde 100 milli bir şekilde yapma konusunda gerekli çalışmaları başlatma talimatı verdim" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığındaki bilgilendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yılda 55 milyar dolar enerji ithalatına ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "Yapılması gereken iç arzı dış etkilerden bağımsız olarak mümkün olan en üst seviyeye çıkarmak. Nükleer enerji en etkili iç arzı artırma alanı. İki santral 2023'te devreye girecek" dedi. Davutoğlu, Irak, Suriye'de süren çatışmaların, Ukrayna'da yaşanan krizin enerji arzına etkisi konusunda ise, "Dört yıl önce önümüzü daha rahat görüyorduk. Oradaki çatışmalar bizi de etkiliyor. Geçen yıl Kuzey Irak bölgesiyle yaptığımız enerji anlaşmasının ne kadar değerli olduğu şimdi görülüyor" diye konuştu.

Davutoğlu, 2016 Mayısında Türkiye'de doğalgazın ulaşmadığı il kalmayacağını ifade etti.

KİMSE KRİZ ÇIKARMAYA KALKMASIN
Davutoğlu, Türk Sismik Araştırma Gemisi Barbaros'un adada sismik çalışmasını yapacak gerekli koruma tedbirlerinin alındığını ifade ederek, "Kimse kriz çıkarmaya kalkmasın. Eğer bir çözüm üzerinde mutabık kalırsak, hem garantör devletler olarak bir araya gelinsin. O kaynaklar birleşik Kıbrıs devletinin kaynakları olarak kullanılsın. Türkiye ve KKTC arasında yapılan anlaşmalarla orada sismik araştırma yapma hakkımız var bu hakkımızı her zaman kullanırız" dedi.

MADEN İŞLETMELERİNİM DE HAKKI KORUNACAK
Madencilik sektöründen gelenlerle yaptıkları görüşmelerde ise hem iş güvenliği hem madencilik sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında bilgi aldığını kaydeden Davutolu, "Soma'dan sonra ortaya çıkan yasal düzenlemelerin bazı yan etkileri oldu. İşçilerimiz haklarını korurken, işletmelerin varlıklarını devam ettirmeleri de önemli. Bunları göz önünde bulundurarak yapılabilecek tedbirleri gözden geçirdik" şeklinde konuştu.