İştah açar.
*Bağırsakları çalıştırır.
*Sindirimi kolaylaştırır.
*Bağırsak kurtlarının dökülmesine yardımcı olur.
*Sağlıklı zayıflamak için yardımcı bir besindir.
*Cildin sağlıklı ve canlı kalmasına sağlar.
*Bağırsakları temizler.
Lahananın kökünden oluşması nedeniyle kansere karşı koruyucu etkisinin bulunmasını sağlar.
Karadeniz bölgesinde cibez kara lahananın filizinden olgunlaşır. Bu yörede cibez yemeklerde kullanılır ve sofralarda yerini alır. Karadenizliler "cici" adını verdikleri bu bitkiyi elmaya benzetirler. Bitki kabukları soyularak çiğ de yenilebilir.
İpucu; Cibezleri bütün olarak bir tencerede haşlayın. Kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayıp bir kaba alın. Yağda ceviz içini çevirin. Elde ettiğiniz sosu "cicilerin" üzerine dökün.
Cibez otu salatası
500 gr cibez
1 Limon suyu
1 Fincan zeytinyağı
Tuz
7-8 diş sarımsak
Yarım kilo cibezi çok iyi yıkadıktan sonra, iri iri doğrayın. Kaynayan suya atıp yumuşayana kadar haşlayın. Diğer taraftan 7-8 diş sarımsağı tuz ile dövün. Üzerine sızma zeytinyağı ve limon suyu ilave edin. Haşlanmış cibezlerin üzerine sosu dökün.