Başta ABD olmak üzere İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya basınının, 'Türk baharı' başlığı altında verdiği haberlerdeki tutumu dikkat çekti. İşte gazetelerin yorumları:
Washington Times (ABD): Gezi Parkı olayları, Arap Baharı'nı hatırlattı...
New York Times (ABD): İstanbul'da kaos artıyor. Protestolar tüm ülkeye yayıldı.
The Guardian (İngiltere): İstanbul'daki protestolar Türk Baharı'nın tohumlarını ekiyor.
The Times (İngiltere): Türkiye'deki gösteriler, Arap Baharı'nı hatırlatıyor. 2 milyonu aşkın Türk, Taksim'de sabahladı.
BBC (İngiltere): Masum ağaç gösterisi, Türk Baharı'na dönüşmeye başladı.
Bild (Almanya): Türklerin öfke günleri, polis, göstericilere sert müdahale etti. Çok sayıda ağır yaralı var. İnsanlar İslamcı Erdoğan hükümetini protesto ediyor. Göstericiler Taksim için Tahrir fikrinde.
WELT (Almanya): İstanbul'da on binlerce kişi protestoda, "Biz kaç kişiyiz?" diye bağırıyor.
Liberation (Fransa): Türkiye'de bahar havası!
Le Figaro (Fransa): Türkler, Erdoğan'ın otoriter tavrına karşı. Bahar havası ülkeye hakim olmaya başladı.
Corriere della Sera (İtalya): İstanbul'da, Türk hükümetini korkutan park savaşı büyüyor.
Arap Baharı görüntüleri var.
VG TV (Norveç): Gösteriler Arap Baharı'nı anımsatıyor. Türkler, meydanlarda büyük tepki gösteriyor.
Özellikle öğrenciler.
SEÇİMLE GELDİ
İngiliz Daily Telegraph gazetesi, dünyadaki diğer gazetelerin aksine bir tavır aldı. Türkiye'deki protestoların Mısır'da Mübarek'i deviren eylemden çok farklı olduğunu yazdı: Başbakan Erdoğan'ın partisi, girdiği her seçimi ezici bir üstünlükle kazandı. Ekonomik büyüme sağladı. Ama bu protestolar durup dururken ortaya çıkmadı. Erdoğan'ın partisinin İslami eğilimi, ülkedeki bir kesimi rahatsız etti.
2 SAAT TE 6 MİLYON TWEET
Türkiye'de bir haftadır devam eden Gezi Parkı protestolarıyla sosyal medyanın özellikle de Twitter'ın kullanımında bir yoğunlaşma oldu. Durumun fotoğrafını New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Siyasi Katılım Laboratuvarı çekti. New York Üniversitesi'nin yayınladığı bir rapora göre sadece 31 Mayıs Cuma günü saat 16.00 ile 00.00 arasında gösterilerle ilgili 2 milyon tweet atıldı. Etiketlerde #direngeziparkı 950 bin tweet'le birinci sıradayken, ardından #occupygezi (170 bin tweet) ve #geziparki (50 bin tweet) geldi. New York Üniversitesi'nin özellikle altını çizdiği noktalardan biri Türklerin sosyal medya kullanımının diğer benzer olaylarda vatandaşların sosyal medya faaliyetlerine kıyasla da yüksek olmasıydı.