Gebelik şekeri geçicidir

İlk kez hamile kalanlarda gebeliğe bağlı şeker ortaya çıkar. Bu durum doğumdan sonra ise geçer

ABONE OL
Gebelik şekeri geçicidir
6 aylık gebeyim. Şeker yükleme testi yapıldı. Doktorum perhiz listesi verdi. Gebelik Şekeri dedi. Ben şeker hastası mıyım? Düzelmeyecek mi?
İlk kez gebelik sırasında ortaya çıkan şeker hastalığına Gebeliğe Bağlı Şeker Hastalığı denir. Her 100 gebenin 2-4 tanesinde ortalama olarak görülebilir. 24. gebelik haftasında şeker yükleme testi yapılır. Tüm gebeler bunu yaptırmalıdır. Gebelik Şekeri doğumdan sonra genellikle düzelir. Sonraki gebeliklerde tekrarlayabilir. Düzenli diyet yap. Hareket et. Verilen tedaviyi uygula. Genellikle insülin verilir. Bundan da korkma. Yeter ki düzenli takipte kal.

8 aylık gebeyim. Bazı arkadaşlarım meme sarkması olmasın diye emzirmeyi erken bıraktı. Ne önerirsiniz?
Her gün yeni faydaları bulunan anne sütü yaşamın kaynağıdır. Anne sütü anneye de bebeğe de şifadır. Doğumdan hemen sonra emzir. İlk süt çok besleyici, hastalıklardan koruyucudur. Emzirdikçe sütün gelir. Ağladıkça emzir. Doğum sonu kanamanda çabuk kesilir. Memelerinde şişme, iltihap olmaz. İlk 6 ay sadece anne sütü, sonra ek gıda ver. 2 yaşına kadar emzir. Meme sarkması bambaşka bir konudur.

36 yaşındayım. Doktor kemik erimesi var dedi. Menopozaa girmedim. Nasıl beslensem kemiklerim kuvvetlenir?
Keçiboynuzu ye. Çok yoğun miktarda kalsiyum var. Süt ve sütlü ürünleri mutlaka tüket. Sigara ve alkol kullanımı varsa hemen bırak. Özellikle kahve tüketiminden kaç. Hayvansal ve bitkisel gıdaları dengeli tüket. Doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yerine beyaz et ve D vitamini açısından daha zengin olan balığı en az haftada 2 kez tüket. Tuzu azalt. En fazla 1 çay kaşığı tuz tüket. Yemekleri ızgara, haşlama, buhar usulü hazırla ki, besin değerleri azalmasın. Şeker ve şekerli besinlerden sakın. Günde en az 8-10 bardak su iç.

* * *
BAYPAS RİSKİ DEĞİŞKENDİR
Babama kalp damarı tıkalı dediler. Ameliyat gerekliymiş. Baypas ameliyatı sırasında veya sonrasında istenmeyen olaylar söz konusu olabilir mi?
Kalp Damar baypası (CABG) ameliyatı ciddi bir cerrahi işlemdir. Dolayısıyla uygulama sırasında komplikasyon dediğimiz bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Her hastanın risk faktörleri farklıdır. Ciddi risk faktörleri barındırmayan hastalarda ani ölüm (%1'den daha az), kalp krizi (%1-2), inme/felç (%1'den daha) görülmektedir. Bunlar istatistik sonuçlardır. Mutlaka olacak diye bir durum yoktur. Damar duvarından parça veya pıhtı kopup diğer damar bölgelerine giderek o bölgeyi tıkayabilir, bu olaya 'emboli' denir. Emboli nedeniyle felç gelişebilir.
Emboli, kol veya bacakta ise çok nadiren kangren ve organ kesilmesi gerekebilir. Ancak size ait risk faktörleri tetkikler sonucu hesaplanır. Doktorunla bunları konuş. Geçmiş olsun.

Kayınbabam için "CRP düşmüyor" diyormuş. CRP testi ne işe yarar?
C-reaktif protein (CRP) karaciğerde üretilen, mikroplu veya mikropsuz iltihaplarda ortaya çıkışından sonraki birkaç saat içinde kan dolaşımına salgılanan bir ani-acil durum maddesidir. Tanı koymak ve tedaviye cevabı takip etmek için istenir. Kan CRP düzeyinizin yükselmesi iltihap olduğunu düşündürür. Tedaviye cevap olmayınca diğer hastalık ihtimallerini araştırırlar. CRP düşürse iyileşiyorsunuzdur.

5 yıllık evliyim. 3 çocuğum var. Çocuk olmasın diye ameliyat mı gerekli?
Geri dönüşü yoktur. Yani ameliyattan sonra yeniden tüplerini açmak mümkün olmaz. İşlemden önce MUTLAKA tekrar düşünün. Rıza formu her iki eş tarafından imzalanmalıdır. İşlem zor değil ama geri dönüşü yok.

* * *
BÜYÜK TEHLİKE METABOLİK SENDROM
Abim şişman, sigara içiyor. Şekeri de var. Metabolik sendrom dediler. Bu hastalık nedir?
Karın şişmanlığı, şeker ve yüksek tansiyona verilen ortak isim 'Metabolik Sendrom'dur. Bunlar varsa kalp damar hastalığı da yanında gelir. Çok önemli bir tanıdır. Hemen hayatında gereken değişiklikleri yapsın. Yoksa hastalık onu değiştirir.