Diş ve ağzın 10 dostu

Diş ve ağız sorunları her yaşta ortaya çıkabiliyor. Daha temiz dişler, parlak gülümsemeler ve ferahlık veren ağız kokusu için en önemli besinler ise kereviz, elma ve maydanoz

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
ABONE OL
Diş ve ağzın 10 dostu
Diş çürümelerinin önüne geçmek çok zor. Ama sağlıklı bir ağza sahip olmak için alınması gereken tek önlem diş fırçalamak değil. Bunun dışında diş ipleri, ağız gargaraları da mevcut. Hiç biri yoksa bile bazı besinler hem diş hem ağız sağlığını korumakta çok yardımcı oluyor.

Kereviz: Çok çiğnemeyi gerektirdiği için fazladan tükürük salgılamayı sağlar, bu da bakterileri etkisiz kılar. Ayrıca dişetlerine masaj yapar ve diş aralarını temizler.

Peynir: Ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engeller. Özellikle şekerli gıdalardan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin çürütme etkisini giderir.

Yeşil Çay: Katesin maddesi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olur, ağız kanserlerine karşı da etkilidir.

Kivi: Vitamin C eksikliği dişetlerini hassaslaştırabilir, bakterilere karşı daha dirençsizleştirebilir. Bu durumda da periodontal rahatsızlığa yakalanabilirsiniz. C vitamini deposu kivi bu durumun önüne geçer.

Yoğurt: İçindeki kalsiyum diş köklerindeki iltihaplı cep sayısını azaltır. Sallantılı ve gevşek dişleri iyileştirmede yardımcı olur. Kalsiyum, diş kayıplarını önlemeye yardım eder.

Maydanoz: Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

Elma: Elma, kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye edilir.

Süt: Diş eti hastalıklarına karşı korumaya yardımcı oluyor ve çene kemiğini güçlendiriyor.

Portakal: Portakal gibi turunçgiller, bağ dokusunu güçlendirerek diş etlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca diş eti iltihabını önlüyor. İçindeki florun sayesinde, dişleri asitlere karşı koruyor.

Çilek: Diş etlerinin gücünü ve bütünlüğünü koruyor. Mevsiminde olgun bir çileği ezerek dişleri fırçalamak, dişlerin beyazlamasını sağlıyor.