Tansiyon şaka yapmaz
Kesinlikle kontrol altına alınması gereken tansiyonun tedavisi sabır gerektirir. İlaçlara küçük dozla başlanır; yavaş yavaş artırılır...

Tedaviye karşı peşin hükümlü olunmaz. Özellikle yeni tedavi başlarken acele etmemeli. Küçük dozlarla başlanmalı. Gerekirse yavaşça doz yükseltilmeli. Hatta gerektiğinde ikinci ilaç sonra eklenmeli. Tansiyon hedefimiz 12/8 değildir. Şikayetsiz olarak 14/9 altında kalması yeterlidir. Daha fazla düşerse beyin kanlanması yetersiz hale gelebilir. Halsizlik, bitkinlik, baş dönmesi, çarpıntı gibi yeni şikayetler olabilir.
* Dışkılama sonrası kan geliyor. 'Rezene çayı iç geçer' dediler. Çayla basur geçer mi?
Çayla basur geçmez. Geçse basurlu adam kalmaz. Mutlaka doktora başvurun. Hastalığınız tedavi edilmezse ilerler, ameliyatlık hale gelir. Yiyecek ve içeceklerle ilgili destek uygulamaları da yap. Rezene bağırsak hareketlerini düzenler. Ama tedavi etmez.
* Haksızlığı sevmiyorum. Sonra karnım ağrıyor. Huzursuz Bağırsak Hastalığı mı var?
Ortalık yangın yeri iken soğukkanlı olmak gerekir. Bu konuda daha önce muayene ve tetkik yapılmadıysa bir iç hastalıkları uzmanına başvur. Aynı şikayetle ortaya çıkan birçok hastalık var. 'Huzursuz Bağırsak Hastalığı var' dememiz için diğer bazı hastalıkları araştırmamız gerekir. Ancak sinirlilik de bu hastalığı direk etkiler. Düzensiz uyku, mükemmeliyetçi kişilik yapısı, kaygılı kişilik, depresyon gibi hallerde bağırsaklar huzursuz hale gelir.
* 15 yıldır şeker hastasıyım. İlaç almayı bazen unutuyorum. Hatırlayınca ne yapayım?
İlacını almayı unuttuysan ve aradan 2 saat geçmediyse ilacı iç. 2 saatten daha fazla bir zaman geçmişse alma. Kan şekerini ölç. Gerekirse sonraki dozu değiştirebilirsin. Kan şeker değeri çok yükselmişse doktorunuza danışın. Tek istisna tokluk şekeri düşüren ilaçlardadır. Eğer kısa etkili olan ve yalnızca tokluk şekerini düşürmeye yönelik olarak verilen ilaçlarınız varsa 2 saat geçse de ilaçlarınızı alabilirsiniz.
* İshalim 3 gün sürdü. Ne yiyeceğimi şaşırdım. Herkes bir tavsiyede bulundu. Kafam karıştı.
Tedavide en önemli amaç ishalin önlenmesidir. Kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarının yerine konmasıdır. Ağır olgular hariç çay, soda, meyve suları ve et suyu çorbaları sıvı kaybının yerine konmasında kullanılabilir. Tuzlu kraker, pirinçli veya patatesli gıdalar ile sıvı alımına destek sağlanır. Buğday, mısır, pirinç, yulaf, şehriye, patates, muz ve tuzlu kraker gibi temel besinler dışkı şekilleninceye kadar kullanılır.
* Ülserim vardı. Mikrop çıktı. Mikrop tedavisi verdiler. 'Kontrole gel temizlendi mi bakalım' dediler. Tekrar hortumla görecekler diye gidemiyorum. Başka yolu yok mu?
Başka yolu var. Ama endoskopide çok da zor değil. Endoskopi yaptırmadan da mikrop kontrolü olabilir. "Üre Nefes Testi", serumda veya tükürükte "HP Antikor Testi", "Dışkıda HP Antijen testi" gibi testlerle mikrop varlığı tespit edilebilir. Kimin hangi testle takip edileceğine yine doktor karar vermelidir.
* 4 yıl önce babamın beline bavul düşmüş. Çatlak olmuş. Hep öne eğilerek yürüyor. Midesi sıkışıyor. Göbeği düşmüş olabilir mi?
Göbek düşmez. Bazen göbek bölgesinden fıtıklaşma olabilir. Mide sıkışması ifadesi yoğun gaza bağlı şikayetin karşılığı olabilir. Babanın şikayetinin tıbbi anlamdaki karşılığı mideden daha çok bel-sırt omur yapısının bozulmasıyla ilgili olabilir. Üst sindirim sistemi endoskopisi yaptırman iyi olur. Ayrıca her ihtimale karşı tüm batın ultrason tetkiki ve bazı kan testleri gerekebilir. İç hastalıkları uzmanına muayene ettir.