Reflüyü muz yener
Reflü, midedeki yemek ve salgıların yemek borusuna geri kaçmasıdır. Rahatsız edici bu sorunun en iyi ilaçları muz, lahana, baklagiller ve süttür

KIRMIZI ET: Yağlı gıdalar ve kırmızı et sindirilme açısından mideye zorluk yaşatır ve bu nedenle mide fazla asit salgılar. Bu da reflü oluşumunu tetikler. Yağda kızartılan yiyecekler ve cips gibi yağlı hazır gıdalardan uzak durulmalı.
DOMATES: İçeriğindeki likopen son derece yararlıdır. Fakat reflü sorunu olanların ağrılarını tetikler. Çünkü içerisinde asit miktarı fazladır. Salça, ketçap, domates çorbasından da uzak durun.
SOĞAN VE SARIMSAK: Bu besinler, genellikle reflüsü olan insanlarda mide ekşimesine yol açıyor. Bu nedenle çiğ tüketmeyin.
BAHARATLAR: Özellikle acı baharatlar reflüyü şiddetlendirir. Bu nedenle yemeklerinize eklediğiniz baharatları azaltmalısınız.
SUCUK: Sucuk, salam, pastırma gibi işlenmiş etler ve tüm sakatat çeşitleri reflünün önemli düşmanlarıdır.
NANE: Mide ile yemek borusu arasında bulunan kası gevşetir ve bu nedenle mide asidi kolayla yemek borusuna geçebilir.
İYİ GELENLER
* BAKLAGİLLER: Bitkisel proteinler mide ve yemek borusu arasındaki asit geçisini engelleyen 'özofagus' kasını zorlamıyor. Bu nedenle de kas gevşemiyor, asit yemek borusuna zarar veremiyor. Bu proteini fasulyeden, mercimekten alabilirsiniz.
* MUZ: Lifli gıdalar mide salgılanmasını engeller ve bu nedenle de reflü riskini azaltır. Muz, elma, şeftali, armut, kavun, çilek, esmer pirinç, yulaf ezmesi gibi lif içerikli gıdalar tüketmelisiniz.
* LAHANA: Lahana gibi gıdalar reflü tedavisinde hızlı sonuç almanızı sağlar. Domates dışında tüm sebzeleri yiyebilirsiniz.
* PAPAYA mide asitlerini dengeler. Reflüye iyi gelir.
* SÜT: Reflü şikayetleri başladığında, yarım bardak soğuk süt yanmayı durdurur.