BALLI LİMONLU SU
Kalkar kalkmaz: Sıcak suyun içerisine yarım limon suyu sıkıp için. Bağırsakları çalıştırmak ve mideyi rahatlatmak için her sabah aç karnına limonlu ılık su içerek karaciğeri de temizlersiniz. Eğer organik bal bulabiliyorsanız, suyun içerisine biraz bal da katabilirsiniz. Bu; zayıflamaya, tatlı isteğini kesmeye, yorgunluğu gidermeye de yardımcı olur.
KAHVALTI ÖNEMLİ
Seçenek 1
1 yumurta, 200 gram sade yoğurt, 1 porsiyon meyve Bu seçenekte ıspanaklı omlet de tüketebilirsiniz. Ispanaklı omletinizi hazırlarken 1 yumurta ve ıspanağın yanı sıra omletinize mantar, kurutulmuş domates, biber ve fesleğen de ilave edebilirsiniz.
Seçenek 2
Badem yağlı muzlu karışım
Tarifi: 200 gram yoğurt, 1 çay kaşığı badem yağı, yarım muz, 1 çay kaşığı keten tohumu (toz ya da yağ halinde) ve buz. Bütün bu malzemeleri blenderda aynı anda bir süre çırparak içeceğinizi hazırlayabilirsiniz.
Seçenek 3
Çilekli krep
Tarifi: Yarım kase yumurta beyazı, 2 çay kaşığı protein tozu (isteğe bağlı), bir tutam tarçın, 2 çay kaşığı yağsız çilek konservesini krep olarak pişirin. Üzerine 1/4 kase yağsız yoğurt, çeyrek kase çilek, 2 çay kaşığı rendelenmiş bademle hazırladığınız sosu döküp krepinizi tatlandırın.
ÖĞLE VE AKŞAM
Seçenek 1
170 gram yağsız bir şekilde protein alabilirsiniz (tavuk, hindi, balık gibi)
Seçenek 2
2 porsiyon karbonhidrat tüketebilirsiniz.
(Seçenekler dahilinde ne yiyebilir ve örnek tarifler yarın ) Gün boyunca nişasta içermeyen sebzeleri sınırsız sayıda tüketebilirsiniz.
Nişasta içermeyen sebzeler: Domates, salatalık, havuç, turp, marul, maydanoz, biber, roka, tere, ıspanak, pırasa, pazı, lahana, patlıcan, taze fasulye, mantar, kereviz, kabak, enginar, pancar, karnabahar, bamya, soğan, semizotu, biber...
KURUYEMİŞLER
Yaklaşık 30'ar gram badem, kasenin 4'te 1'i kadar ceviz ve ayçekirdeği yiyebilirsiniz... Bu kuruyemişleri tarçınla da tatlandırabilirsiniz. Diyet boyunca aşırıya kaçılmadan tüketilen kuruyemişin sağlık için birçok faydası bulunuyor. İçerdiği lifler sayesinde uzun süre tok tutan kuruyemişler, doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeye de yardımcı oluyor.
Öğünlerinizde 11 cm'lik tabaklar kullanın. Aslında çocuk yemek tabakları, bir yetişkini doyurabilecek ebattadır.
Atıştırmalık gıdaları paketinin veya poşetinin içinden yemeyin. Bu atıştırmalıkları yumruk büyüklüğünde porsiyonlara ayırırsanız, aşırı yeme ihtimalinizi de azaltmış olursunuz.
Yemek yerken sohbet etmeye özen gösterin. Böylelikle tüm yemeği aceleyle mideye indirmeden evvel, doyduğunuzun farkına varabilirsiniz.
Düzenli ve kaliteli uyuyun. Uyku eksikliği vücutta açlığı düzenleyen hormon seviyesini oynatacak ve iştahınızın artmasına sebep olacaktır.
Gazlı içecekleri bırakın. Bunların yerine sadece su içmeyi artırarak ne kadar kilo kaybedeceğinizi görünce şaşıracaksınız.
Gökkuşağının renklerini yemeğinize taşıyın. Her yemekte renkli bir sebze ya da meyve tüketin ve eğer mümkünse kabuğunu da soymayın; zira kabuklarda çok kuvvetli antioksidan bulunur.
TÜRK KAHVESİ KEYFİ
Doktor Mehmet Öz'e göre Türk kahvesi sadece kalp sağlığını korumakla kalmıyor zayıflamayı da kolaylaştırıyor. Sıfır kalorili olan Türk kahvesi, anında enerji verir. Ayrıca, yağ oranı diğer kahvelere göre çok daha düşüktür. Kahve keyfi yaparken ise dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var: Türk kahvesi şekersiz olmalı ve yanında en az 2 bardak su içmelisiniz.
ATIŞTIRMALIKLAR
Atıştırmalık olarak mufa, yani tekli doymamış yağ asidi içeren besinler tüketin. Mufa, karın bölgesindeki yağlanmayı giderici sağlıklı bir yağ asididir. Kahvaltı ile öğle yemeği arasında tüketebileceğiniz mufa içeren atıştırmalıklara birkaç örnek:
MARİNE EDİLMİŞ ZEYTİN
8 adet büyük boy zeytini 1'er çorba kaşığı kırmızı biber, sarımsak, fesleğen, maydanoz, rezene, frenk soğanı ve zeytinyağı ile tatlandırıp tüketin. Zeytin ve zeytinyağının içinde yağ asitleri bulunur. Zeytinyağı diğer yağların aksine kandaki kolesterol oranını yükseltmemekte, tam tersine kontrol altında tutmaktadır. Bu yağlar aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırdığından diyetinizde zeytin ve zeytinyağına bolca yer verin.
YARIN: Öğle ve akşam tüketebileceğiniz besinler ile örnek yemek tarifleri
ÖZGE GÜRCAN