* Şirketimiz için konkordato kararı alındı. Ödeyemediğimiz işçi ücretlerini Türkiye İş Kurumu'ndan Ücret Garanti Fonu kapsamında talep edebilir miyiz?
Ücret Garanti Fonu kapsamındaki ödemeler işverene yapılmaz, alacaklı olan işçiye yapılır. Ayrıca işveren olarak işçi adına ücret alacağının ödenmesi için İŞKUR'a başvuramazsınız. Ücret alacağı başvurusunun işçi tarafından yapılması gerekmektedir. Bu konuda ücret alacağı olan işçilerinizi, icra tetkik merciince verilen konkordato mühleti kararı ve işçi alacak belgesi ile birlikte Türkiye İş Kurumu'na başvurabilecekleri konusunda bilgilendirebilirsiniz.
* Kıdem tazminatı alacağım için yaptığım icra takibi sonucunda, işverenin hacze kabil malı olmadığına dair aciz belgesi verildi. Bu durumda kıdem tazminatı alacağımın Ücret Garanti Fonu'ndan ödenmesi mümkün müdür? Hangi belgelerle nereye başvurmam gerekir?
Ücret Garanti Fonu kapsamında sadece iş ilişkisinden kaynaklanan en fazla üç aylık ödenmeyen ücret alacakları ödenmektedir. Kıdem tazminatı bu kapsamda değerlendirilmediği için alacağınızın Ücret Garanti Fonu'ndan ödenmesi mümkün değildir.
* Ücret Garanti Fonu'nda, bir tavan var mı?
Ücret Garanti Fonu'ndan yapılan ödemeler temel ücret üzerinden hesaplanmaktadır ve üç aylık ücret alacağını geçememektedir. Bu ödemelerde Sosyal Güvenlik Kurumu kazanç üst sınırı aşılamamaktadır.
* Ücret garanti Fonu için kaç y��l çalışmak gerekir? Fondan iş ilişkisinden kaynaklanan ve ödenmeyen en fazla üç aylık ücret alacakları ödenmektedir. Fondan yararlanmak için belli bir prim ödeme gün sayısı aranmamaktadır. Ancak Fon'dan ödeme yapılabilmesi için işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu aranmaktadır.
* İşveren iflas etmesi sebebiyle fabrikayı kapattı. İşçilerin maaş alacağı işsizlik fonundan alınabilir mi?
İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, en fazla üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulmakta. İşverenin ödeme güçlüğüne düştüğü haller, işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, işverenin iflası veya iflasın ertelenmesi halleri olarak belirlenmiştir. İşvereniniz iflas ettiği için ödenmeyen ücret alacağınızın ödenmesini için Türkiye İş Kurumu'na başvurarak talep edebilirsiniz.
* İşyeri iflas ettiği için arkadaşlarımın maaşları Türkiye İş Kurumu tarafından ödendi. Ancak benin maaş alacağım kurum tarafından işyerinde bir yıldan az çalıştığım için ödenmedi. Bu doğru bir uygulama mıdır? Kanuni bir dayanağı var mıdır?
Ücret Garanti Fonu kapsamında ödeme alabilmeniz için işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olmanız gerekmektedir. Bu durum kanun gereğidir. Bu bakımdan maaş alacağınızın iflas eden işyerinde 1 yıldan az çalıştığınız için ödenmemesi doğru bir uygulamadır.