İşçinin hafta tatilinde çalıştırılması ve bu çalışmanın da 45 saatlik haftalık normal çalışma süresinin dışında olması, fazla çalışma olarak değerlendirilir. Buna göre hafta tatilinde çalışan işçiye biri hafta tatili ücreti diğeri fazla çalışma karşılığı olmak üzere gündeliğinin 2.5 katı yevmiye ödenmesi gerekir. Örneğin, işçinin gündeliği 10 TL ise, bu işçinin hafta tatilinde çalışması halinde, ödenecek ücret 25 TL olacaktır. Yargının kararı da bu yönde olup, benzer bir olayda, "Aylık maktu ücrete; çalışılmayan genel ve hafta tatili ücretleri de dahildir. Hafta ve genel tatilde çalışma halinde bir kat fazlası ile ödeme yapılır. Tatilden önceki 6 işgününde çalışma halinde; hafta tatilinde çalışılması, fazla çalışma niteliğine bürüneceğinden bu günlere has olmak üzere 1 kat fazlasının yüzde 50 zammıyla ödenmesi gerekir" şeklinde karar verilmiştir.
* Turizmde çalışanların sezon sonu iş akitleri askıya alınıyor. Bu kısım çalışan tarafından borçlanılabilir mi? Ömer. T
Torba Kanun'un yayınlandığı 25 Şubat 2011'den sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik kalan sürelerini borçlanabilecek. Bu nitelikteki borçlanmalar 4/a (SSK) kapsamında hizmet olarak değerlendirilecek. Ancak iş sözleşmeleri askıya alınan işçiler için bir düzenleme bulunmamakta.
* 10 yıldır emekliyim, aynı yerde çalışmaya devam ediyorum. Ayrılırsam tazminat alabilir miyim? Fuat İBİK
Emekli de olsa işten haklı bir neden olmadan kendi isteği ile ayrılan işçilere tazminat ödenmez. Bu nedenle haklı bir neden olmadan işten ayrılırsanız tazminat alamazsınız.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 03.11.1962 doğumluyum. Mart 1986'da SSK'ya giriş yaptım, toplam 2666 gün SSK ödedim. Ocak 2004'te Bağ-Kur'a girdim. Şuana kadar 7 yıl, 3 ay, 23 gün hizmet sürem var. Vergi mükellefiyetliğimi kapatmadan SSK'ya dönebilir miyim? Emekli olmak için SSK'ya kaç gün prim yatırmam gerekir? İsimsiz
Verginizi kapatmadan da SSK'lı bir işte çalışmanız durumunda SSK'lı çalıştığınız süreler geçerli olacak. SSK'ya geçerek 3.5 yıl ara vermeden SSK primi öderseniz 3.5 yıl sonra emekli olursunuz.
* Annem, 1967 doğumlu olup, sigortaya girişi 15.04.1986'dır. Toplam 365 gün primi var. 1989-1993 doğumlu 2 oğlu var, doğum borçlanmasından yararlanıp ne kadar ödeyerek, ne zaman emekli olabilir? Umut ÖNER
Anneniz, 2 çocuğa da toplam 4 yıllık doğum borçlanması yapabilir. Borçlanma ile beraber toplamda 1800 güne ulaşmış olur. 3600 günden kısmi emeklilik için 5 yıl daha prime ihtiyacınız olur. 3600 günü tamamlayarak 58 yaşının tamamlanacağı 2025 yılında yaştan (Kısmi) emekli olabilir. Tam emekli olabilmesi için 5075 prim günü tamamlaması gerekmekte. Bu da yine borçlanma yapmak şartı ile 3275 gün daha prim ödemesi yaparak prim gün sayısını tamamlar tamamlamaz SSK'dan emekli olur. Her iki durumda da son 3.5 yıl şartına dikkat etmeniz gerekmekte.