İş Kanunu'nda çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. 45 saatten fazla yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekir. Ayrıca hafta tatili ve resmi bayramlarda izin kullandırılması gerekir.
İzin kullandırıp çalışma yapılması halinde zamlı ücret ödenmesi gerekmektedir.
İşyerinde 3 kişiyiz. Maaşımız 828 lira. Yol ücretimiz, yemek ücretimiz, hepsi maaşımızın içinde.
Hafta sonu iznimiz yok, resmi tatilimiz yok, fazla mesaimiz yok, yıllık iznimiz yok. Ne yapabilirim? 5...108780 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre; resmi tatillerde ve yasada belirtilen iş sürelerinin dışında çalışmanız halinde zamlı ücret ödenmesi gerekir. İşveren bunları ödemiyorsa kanuna aykırı davranmaktadır. İşyerinin açık adres ve unvanını ve şikayet konularınızı Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirmeniz halinde çalıştığınız işyerinde inceleme yapılır.
1.5 yıldır çalıştığım işyerine istifa dilekçesi verdim. Firmadakiler bana "Ayrılamazsın, yerine adam bulacağız" dedi ve bu yüzden ihbar süresi içinde çalışmaya devam ettim. Ancak bu sürede işten bir saat erken ayrılmam nedeniyle kovdular. "Yemek paranı ve son bir aylık maaşını kesiyoruz" dediler. Yasal haklarım neler? S.Y./İSTANBUL
İş Kanunu'na göre taraflar iş sözleşmelerini fesh etmeden önce kanunda belirtilen süreler kadar karşı tarafa bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
İş sözleşmesinin feshi bu sürenin bitiminde hüküm doğurur. Bu süre içerisinde günde 2 saat işveren işçisine iş arama izni vermek zorundadır. İşçi isterse bu süreyi birleştirerek kullanabilir. Bu süre içerisinde iş sözleşmeniz işverenlikçe sona ermiş ise işverenden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz. Ayrıca hak etmiş olduğunuz yemek parası ile son ücretinizi de talep etme hakkınız vardır. Ödenmez ise Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne ve ya ALO 170'e şikayette bulunabilirsiniz ya da işverenlik aleyhine dava açabilirsiniz.
Ne zaman emekli olurum?
Doğum tarihim 12.02.1966, Bağ-Kur girişim 27.12.1990, ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanması yapmadım. Yapsam faydası olur mu? 5...042030 Nolu SMS:
Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliği borçlanmak size bir yıl önce emekli olma imkanı sağlar.
13,5 aylık askerlik borçlanması yaparak 51 yaşa tabi olabilirsiniz. Bu durumda 12.02.2017 tarihinde emekli olabilirsiniz.