İş Kanunu'na göre; toplu çıkarmada işveren, toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren 6 ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır. Ancak askerlik nedeniyle işten ayrılmada işveren, askerden dönen işçi 2 ay içerisinde müracaat ederse, boş yer varsa ya da ilk boşalacak pozisyona o işçiyi almak zorunda. Mümkünse ve yapılmazsa 3 maaş ödeme yapılır.
İstifa ettiğim işyerime yeniden döndüm. İznim eski tarihe göre mi hesaplanacak? S.K.
Yıllık ücretli izin, işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Bu nedenle sizin de yıllık izin sürenizin hesabında ilk işe giriş tarihinizin esas alınması gerekir.
Erkek kardeşim 6.5 yıldır çalışmakta olduğu işyerinde hiçbir ay maaşını düzenli olarak alamadı. Son 2 aydır da maaşını hiç alamıyor. Ne yapması lazım? K.Ç.
İş Kanunu'na göre; işçiye ücreti kanun hükümleri veya sözleşme hükümlerine uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh etme ve tazminatını alma hakkı vardır. Bu durumda işçinin, bu nedenle iş sözleşmesini fesh ettiğini noterden göndereceği ihtarname ile işverenliğe bildirerek tazminatını talep etmesi gerekir.
İşveren bu ihtarnameye rağmen tazminatı ödemez ise ya iş mahkemesine dava açacaksınız ya da Çalışma Bakanlığı'na konuyla ilgili şikayet dilekçesi vereceksiniz.
Ne zaman emekli olurum?
Doğum tarihim 11.10.1967. Sigorta girişim 03.02.1986. Prim gün sayım 6300. Ne zaman emekli olurum? İ.Ç.
SSK girişinize göre 25 yıl, 49 yaş, 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl ve prim gün sayınız tamam ancak 49 yaş şartınız 2016 yılında dolacak. Bu durumda emeklilik tarihiniz 12.10.2016 olacaktır.
SSK girişiniz askerlik tarihinizden önce olduğundan, borçlanma yapmanız emeklilik yaşınızı etkilemez.