İş Kanunu'na göre haklı bir neden olmadan kendi isteğinizle işten ayrılmışsanız kıdem tazminatına hak kazanamazsınız.
Çünkü kendi isteği ile işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanamamakta.
İşvereniniz sizi haksız yere çıkartmış olsaydı veya kanunda belirtilen haklı sebeplerden biri ile siz ayrılmış olsaydınız tazminat alabilirdiniz.
İşe girişinize göre 7000 prim gün ve 60 yaşa tabisiniz.
Bir fabrikada 2 yıldır çalışıyorum. Maaşım asgari ücretten gösteriliyor, üstü elden zarfla elden veriliyor.
İşverenin bu şekilde yapması işçiye iş akdini fesh etme hakkı veriyor mu? Ne yapmam lazım?
5...533921 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, işveren işçinin ücretini kanun ve sözleşme hükümlerine göre hesap edip ödemezse, işçi iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh edebilir ve işverenden tazminat talep edebilir. Ayrıca işveren vergi ve sigorta primi kaybına sebebiyet verdiği içinde devlet tarafından cezalandırılır. Bunun için elden ücret ödendiğini ispatlamanız gerekir. Bunu ispatlayamazsanız iş sözleşmenizi fesh edip tazminatınızı alamazsınız.
Çalışmakta olduğum işyerinden çıkartıldım.
İşveren ile anlaşarak bir miktar tazminat aldım.
Fakat bir de ihbar tazminatı denilen bir tazminat daha olduğunu öğrendim. Bu nedir ve neye göre hesaplanır? Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. 5...188225 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, işveren işçinin iş sözleşmesini haksız olarak derhal fesh etmişse ve ihbar önelinde bulunmamış ise işçi işverenden ihbar tazminatı talep edebilir. İşyerindeki kıdemi 6 aya kadar olan işçiye 2 hafta, 6 aydan 1.5 yıla kadar olan işçiye 4 hafta, 1.5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiye 6 hafta, 3 yıldan fazla olan işçiye 8 hafta önceden iş sözleşmesinin sona erdirileceğini yazılı olarak bildirmek ve günde 2 saat iş arama izni vermek zorundadır.
Bu yapılmamışsa, işçi iş sözleşmesi derhal feshedilerek işyerinden gönderilmişse, işveren yukarıda belirtilen süreler kadar tutarındaki ücreti karşılığında ihbar tazminatı ödemek zorundadır.
İşyerinin çeşitli nedenlerle başkasına geçmesi veya el değiştirmesi halinde işçilerin yıllık izin hakları bundan etkilenir mi?
İşyerinin çeşitli nedenlerle el değiştirmesi veya başkasına geçmesi halinde, bu işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin haklarında bir değişiklik olmaz.
Bir diğer ifade ile işverenin değişmesi, işçilerin yıllık ücretli izin haklarını ortadan kaldırmayacağı gibi, devreden işveren yanında yapılan çalışmaları da bu anlamda geçersiz kılmaz. Devreden ile devralan arasında bu yükümlülüğün ortadan kaldırılacağına dair bir anlaşma yapılsa bile bu geçerli olmaz.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
10.11.1976 doğumluyum, sigorta girişim 01.01.2001, ne zaman emekli olurum? 18 ay askerlik yaptım.
Borçlanma yaparsam ne kadar geri çeker? 5...296247 Nolu SMS
Askerlik tarihiniz sigortadan önce ise askerliği öderseniz, 25 yıl, 58 yaş ve 5975 prim gün şartlarına tabi olursunuz.
Borçlanmazsanız direk 7000 gün ve 60 yaşa tabi olursunuz.
Askerliğin hepsini borçlanın.
5975 prim günü tamamlayıp 58 yaşınızın dolacağı 10.11.2034 tarihinde emekli olabilirsiniz.
24.02.1967 doğumluyum, SGK girişim 22.06.1994, halen aynı yerde çalışmaktayım. Hiç boşluğum yok, 18 ay askerliğimin ne kadarını yatırırsam ne zaman emekli olurum? 5...961630 Nolu SMS
Sadece bir aylık askerlik borçlanarak 54 yaşa tabi olabilirsiniz. Bu durumda 54 yaşınızın dolacağı 24.02.2021 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Askerlik borçlanmazsanız 55 yaşa tabi olursunuz.