ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 27 Haziran 2015

İşyerinde bölümü değiştirilenler dikkat!

Özel sektörde 5 yıldır çalışıyorum. İşyerinde çalıştığım bölümden alınıp, başka bölüme verildim ama uyum sağlayamadım.
Tazminatımı alıp işi bırakabilir miyim? 249902 Nolu SMS
İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.
İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

Maaşlarımız ödeniyor ama kesintiler oluyor. Bu kesintilerin nerelere gittiğini söylemiyorlar. Ne aldığımız beli ne verilen belli, açıkçası maaş bordrosu vermiyorlar. Kanunlara göre maaş bordrosunu vermesi gerekmiyor mu?
İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.
Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.

Aynı işyerinde 17 sene çalıştım ve emekli oldum. Ancak tazminatımı almadan, işime emekli olarak devam ettim ve halen de devam etmekteyim. Artık çalışmayı düşünmüyorum. İşi bıraktığımda tazminatımı nasıl alabilirim? 5...451944 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre, emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçiye işverenlikçe kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatlarında zaman aşımı 10 senedir.
Sizinde emekli olduğunuz tarihten sonra 10 yıl geçmediyse emekli olduğunuz tarihteki kıdeminiz ve ücretiniz üzerinden tazminatınızı talep edebilirsiniz. Kanunen kendi isteği ile ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmez. Bu nedenle emekli olduğunuz tarihten sonraki çalışmalarınız için haklı bir nedenle işten ayrılmadığınız için tazminat talep edemezsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1983 doğumluyum. Sigorta girişim 17.03.2005, ayrıca 1996 yılında çıraklık okulundan girişim var. Bunun emekliliğime etkisi olur mu? Ne zaman emekli olurum? 5...538752 Nolu SMS
Çıraklık girişi emeklilikte sayılmaz. Bu nedenle emeklilikte işe başlama tarihiniz 2005 yılı olarak hesaplanmaktadır. En az 4500 prim gün ve 60 yaş ile kısmi, yine 60 yaş ve 7000 prim günle tam emeklilik şartlarına tabisiniz.