Fazla mesaide yemek vermek zorunlu mu?

ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Eklenme Tarih 30 Kasım 2015
Özel bir firmada çalışmaktayım, her gün 12 saat çalışıyorum, yemek dinlenmem verilmiyor. 12 saat çalışma kanunen yasak değil mi? Ne yapmalıyım? Mesailerde ayrıca yemek parası da verilmesi gerekmez mi? 5...419700 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre; günde 7.5 saatten fazla çalışılan işlerde ara dinlenmesi verilmesi zorunludur. 12 saat fiilen çalışma kanuna aykırıdır. Haftalık çalışma saatleri 45 saattir. 45 saatten fazla yapılan fazla çalışmalar mesai demektir. İş sözleşmesi gereği yemek parası verilmesi gerekiyorsa işveren yemek parası vermek zorundadır. Tamamen sözleşme ile ilgilidir. Kanuni bir zorunluluk yoktur. Ara dinlenmesi kullandırılmaması ile ilgili olarak ALO 170'e şikayette bulunabilirsiniz.

Son 2 aydır maaşımı alamıyorum. Bu şekilde daha fazla çalışmak istemediğim için tazminatını alıp işten ayrılmak istiyorum. Bunun gerçekleşmesi için notere dilekçe verip çalıştığım işyerine protesto çekmem gerekiyormuş. Bu doğru mu? Bana izlememiz gereken yolu gösterirseniz çok sevinirim. 5...184588 Nolu SMS
İş Kanunu'na göre; işçiye ücreti kanun hükümleri veya sözleşme hükümlerine uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh etme ve tazminatını alma hakkı vardır. Bu durumda işçinin, bu nedenle iş sözleşmesini fesh ettiğini noterden göndereceği ihtarname ile işverenliğe bildirerek tazminatını talep etmesi gerekir. İşveren bu ihtarnameye rağmen tazminatını ödemez ise ya iş mahkemesine dava açacaksınız ya da Çalışma Bakanlığı'na konuyla ilgili şikayet dilekçesi vereceksiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
1969 doğumlu bayanım. İşe giriş tarihim 1995. 1250 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 5...309140 Nolu SMS
İşe giriş tarihiniz 24.05.1995 tarihinden önce ise 20 yıl, 51 yaş, 5750 prim gün şartlarına, bu tarihten sonra ise 20 yıl, 52 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. Bu saydıklarım sizin tam emeklilik şartlarınız. Kısmi yani yaştan ise 3600 prim gün ve 58 yaşa tabisiniz. Prim ödemede geç kalmışsınız. İşe başlangıçtan sonra doğum yaptıysanız ve doğumdan sonra iki yıllık sürelerde adınıza prim yatmamışsa toplamda üç çocuğa iki yıldan 6 sene borçlanma hakkınız olabilir.