Türk makamlarına iletilen talebin kabul edilmesi halinde, Çin Mahallesi'nin İstanbul'da oluşturulması planlanıyor.
Mahallede Çin kültürünü, geleneğini yansıtan her şeyin bulunacağı bildiriliyor.
Yemek, tatlı, içecek, giyecek ve hediyelik eşyaların yanı sıra iki ülke halkları arasında dostluk ilişkilerini güçlendirmek için Kültür Merkezi kurulacak. Bu kapsamda, Çinçe öğrenmek isteyenlere ders verilecek. Çin müziğinden, sinemasından örnekler sergilenecek.
Çin Mahallesi'nde ayrıca Buda tapınağı yer alacak.
İki ülke arasında anlaşma sağlanması durumunda çok sayıda otantik bina inşa edileceği ve yüz milyon dolarlarla ifade edilen büyüklükte doğrudan yatırım yapılacağına dikkat çekiliyor.
Bu yatırımların hem Çinliler'e, hem Türkler'e yeni istihdam alanları oluşturacağının altı çiziliyor.
Başta New York ve San Francisco gibi ABD'nin büyük şehirleri olmak üzere Singapur, Malezya, İngiltere, Almanya, Avustralya, Arjantin ve Brezilya'da Çin Mahalleleri bulunuyor.
Söz konusu ülkelerin turizm hareketleri içerisinde bu mahallelerin önemli çekim merkezleri oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
Türkiye ile Çin arasında ticari ilişkiler gittikçe güçleniyor. Geçen yıl sonu itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıkmış durumda.
Ayrıca 2012 Türkiye'de "Çin Yılı" olarak kutlanırken, bu yıl Çin'de "Türk Yılı" ilan edildi. Dolayısıyla, Türkiye'ye gelecek Çinli turist sayısında belirgin bir artış olması bekleniyor.
Çin'le Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirecek bir başka alan; film sektörü.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; Çin Komünist Partisi ve Şanghay'daki yöneticilerle yaptığı görüşmeler sırasında iki ülkenin potansiyeline dikkat çekerek, film sektöründe işbirliği yapılmasını; ortak filmler çekilerek dünya pazarlarına satılmasını önerdi.
İstanbul ve Şanghay'ın, film çekimi için yüksek potansiyele sahip olduğuna vurgu yapıldı. Çin tarafının öneriye sıcak baktığı bildiriliyor.
Çin'in yıllık dış ticaret fazlası 240 milyar dolar düzeyinde.
Ayrıca 3 trilyon doların üzerinde döviz rezervi bulunuyor.
Dolayısıyla Çin, dünyada yatırım yapacak ülke ve sektör arıyor.
Türkiye'nin kredi notunun Moddys tarafından da "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarılması durumunda, Çin'den sermaye akışında "patlama" olacağı belirtiliyor.
Türkiye bu yıl yabancı sermaye girişi bakımından rekor kırabilir.
Piyasalar kokuyu almış durumda.
Galiba son günlerde yaşanan sürpriz hareketlilik, bu beklentilerin satın alınmasından kaynaklanıyor…