BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 6 Mart 2011

Eski defterler açılacak

Ergenekon dalgalarının belki de en önemli gelişmelerinden birisi, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) eski dış operasyonlar dairesinin başında bulunan Kâşif Kozinoğlu gibi sıradan olmayan bir ismin Ergenekon dosyasına dâhil edilmesi olarak gösteriliyor.
Son operasyonla ilgili olarak, MİT eski daire Başkanı Mahir Kaynak, Takvim'e "Kâşif Kozinoğlu getirilecek'' açıklamasını yaptı.
İstihbarat teşkilatlarında önemli görevlerde bulunmuş bir başka isim "Kâşif Kozinoğlu, sözleşmeli olarak devlet görevinde. Afganistan-Pakistan taraflarında görevde olduğunu düşünüyorum. Gelecek ve ifade verecek" dedi. İstihbaratçılar, Kâşif Kozinoğlu isminin Ergenekon dosyasına girmesinin önemini Takvim'e şöyle değerlendirdiler: "Kâşif Kozinoğlu ismi, savcılar tarafından Ergenekon dosyasına rast gele sokulmaz. Bu buzdağının suyun üstündeki kısmıdır.
Soner Yalçın 14 Şubat 2011 pazartesi günü gözaltına alındı.
Burada birçok belge ele geçti. MİT'le bağlantılı belgeleri savcılar ve emniyet inceledi. MİT de elbette bu belgelerden haberdar oldu.
2 Mart 2011 Çarşamba günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ı ziyaret etti. Fidan'ın Köksal'a, Soner Yalçın-Kâşif Kozinoğlu ilişkisini anlatan kapsamlı bir dosya verdiği düşünülmelidir.
3 Mart 2011 Perşembe günü Kâşif Kozinoğlu'nun evi arandı. Böylece Kozinoğlu ismi Ergenekon dosyasına eklemlendi. Kozinoğlu isminin Ergenekon'a bağlanması, Susurluk öncesine kadar gidilmesi, eski dosyaların açılmasını sağlayacak bir köprü isim olması açısından dikkatle takip edilmelidir'' İstihbaratçılar, "Kâşif, bordo bereli, özel kuvvetlerden emekli olup MİT'e geçti. İsmi, Susurluk kazası sonrası dosyalarda geçti. Afganistan ve Pakistan bölgesinde çok etkin görevler yaptı. Polis özel harekâtçıları eğiten ekipten. 1990'lı yıllardan başlayarak günümüze kadar Kâşif ismi, Ergenekon davasının kodlarına işaret eder. Bir de Kâşif isminin eski müsteşar Şenkal Atasagun ile paralel hale getirilmesi üzerinde de ayrıca değerlendirme gerekir" dediler. "MİT'in çok tartışılan isimlerinden Kontrterör eski daire başkanı Mehmet Eymür'ün atin.org isimli sitesinde, MİT eski Müsteşarı Şenkal Atasagun ile Kâşif Kozinoğlu arasındaki ilişkiyi gösteren bir MİT mensubunun mektubu manidardır" diye konuştular.
Bu mektupta, "Müsteşar Şenkal Atasagun, bütün illegal işlerini, daha önce olduğu gibi şimdi de Kâşif KOZİNOĞLU ile yapmaktadır.
Kozinoğlu, insan kasabı haline gelmiş (veya getirilmiş) Yeşil kod adlı Mahmut YILDIRIM ile yakın temasını devam ettirmiştir. Teşkilatın Yeşil'i haline gelen Kozinoğlu yaptığı bütün icraatlarından sorgulanması ve özellikle de kendisine bu müsaadeyi veren Atasagun'un sorgulanması elzemdir'' deniliyordu.
Ortaya çıkan durumu bir stratejist şöyle yorumladı: "Kâşif Kozinoğlu'nun olası ifadeleri, Ergenekon savcılarının, Jitem-Susurluk-Ergenekon arasındaki yeni köprüler kurmasını sağlayacak ve eski müsteşar Şenkal Atasagun üzerinden giderek, MİT'in Ergenekon kanadının temizlenmesine imkân
verecek.''