Tarihi 21 Eylül 2010

Türk Bankaları Basel III'e hazır!

Basel III sermaye yönetiminde neler getirecek?
Yeni kurallara göre bankaların, ellerinde tutması gereken sermayenin risk taşıyan varlıklara oranı yüzde 2'de yüzde 7'ye yükseldi. Bankalar sermaye oranlarını artırmak için 1 Ocak 2013 yılından itibaren altı yıl süreleri olacak. Böylece sermaye yapısını oluşturan unsurlar ise 2019 yılında tamamlanacak. Bu belirlenen takvimin ve taslağın nihai şekli Kasım ayında yapılacak G-20 zirvesinde netleşecek.

Basel III'ün muhtemel etkilerini açıklar mısınız?
Yeni sermaye miktarının bu kadar yüksek olması nedeniyle sermaye talebinin artacak olması iktisadi yavaşlamaya neden olabilir.
Böyle bir durumda bankalar kredi vermekten cayabilir. Getirisi düşükte olsa Avrupa ve ABD bankları kamu kâğıtlarına yönelme riski bulunmakta. Böyle bir durumda düşen banka karlılıkları, hissedarlara temettü dağıtımını bir süreliğe de olsa durdurabilir. Aslında bankaların temel ikilemi ya sermayeyi artırarak daha fazla kredi vermek ya da daha düşük sermaye ile nasıl kar üretebileceğinin yollarını aramak. Bir üçüncü seçenekte özellikle küçük bankalar birleşme yolunda daha istekli davranacaktır.

Türk bankaları Basel III'e hazır mı?

Türk bankaları sermaye yeterliliği konusunda her yönüyle Basel III'e hazır durumda. Kriz döneminde bankalar temettü dağıtmayıp sermayeye eklediği için acil sermaye ihtiyacı yok. Şuan sermayeye yeterlilik rasyosu operasyonel risk dahil tüm risk seviyesini karşılayacak durumda. Yeni düzenlemede büyük önem kazanan Seviye 1 zorunlu karşılık oranı yüzde 16.