Tarihi 26 Eylül 2010

FED'in kredibilite sorunu var

FED'in faiz kararının ABD ekonomisine etkilerini açıklar mısınız?
FED, yazımı yazarken henüz faiz kararını açıklamamıştı. Yeni faiz oranı Salı akşamı geç saatlerde açıklanacak. Piyasalar uzun zamandır ilk defa aynı yönde tahminlerde bulunmakta. Bankanın gösterge faizi yüzde 0-0.25 aralığında açıklayacağı beklenmekte. Beklenen faiz kararı gerçekleşirse, ABD ekonomisi için ne ifade ettiğine baktığımızda, bu haliyle nötr etkisi olacaktır.
Başka bir ifadeyle, bir türlü beklentileri gerçekleşmeyen bir FED'in atacağı her adım artık tartışmalı hale gelmiş durumda. FED, Ağustos ayındaki yaptığı açıklamada bilanço büyüklüğünü korumak için tahvil almaya devam edeceğini ve sahip olduğu vadeleri dolan mortgage'a dayalı menkul kıymetlerden elde edeceği geliri uzun vadeli ABD tahvilleri satın almada kullanacağını açıklamıştı. Acaba FED'in yeni stratejisi ne olacak?

ABD ekonomisinde krizden çıkış neden gecikti?
Krizin büyüklüğünü düşündüğümüzde çıkıştaki gecikmeyi sadece krizin derinliğine bağlamak mümkün. Durgunluk bitmiş gibi gözükmekte. ABD şirketleri kâr ediyor. İşsizlik halen önemli bir sorun olarak gözükse de, işe alımlarda son 1 yıldaki artış önemli rakamları işaret etmekte. Ancak, halen ABD ekonomisini zor günler beklemekte.
Bunun temel nedeni ABD ekonomi yönetiminin aldığı geç kararların önemli etkisi.
Örnek vermek gerekirse ABD küçük işletmeler vergi indirimi yasa taslağını geçen hafta çıkardı.

Türkiye'de finansal istikrarın devamlılığını korumak için neler yapılmalı?
Türkiye'de yeni dönemde gerek finans kurumlarının gerekse işletmelerin yapması gerekenler var. Öncelikle, daha basiretli ve daha çok özkaynak kullanımı olmalı.
Mevduatın vadesi uzamalı. Kamu ve özel sektörün döviz pozisyonu güçlendirilmeli.
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası gibi araçlarla kur riski yönetimi daha etkin sağlanmalı.