Geçen akşam karnım ağrıdı. Sıcak su torbası koyduk. Sonra 'iltihap olsaydı mahvolurdun' dediler. Doğru mu?
Evet bu uyarı doğru. Sıcak ya da soğuk uygulamalar günlük hayatımızda bir çoğumuz tarafından sıkça yapılır. Ancak bazı durumlarda sıcak ya da soğuk uygulama fayda yerine zarar verebilir. Yeni doğanlarda ve çocuklarda, deri katmanı ince olduğundan çocuklara sıcak uygulama riskli olabilir. Yaşlılar ısıyı tam algılayamazlar bu da yanıklara sebep olabilir. Bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak algılama bozukluğu gelişebilir. Açık yaralar ısıya daha duyarlıdır. Baygınlık, şuur bulanıklığı, bilinç kaybı, beyinomurilik yaralanmalarında uyaranları alma ve cevap verme azalacağından yapılan uygulamalar risklidir. Ödemli dokularda hücreler arasında sıvı birikmesi olduğundan duyarlılık azalmıştır. Yara iyileşmesi olan dokularda deri kalınlaşmış olduğundan o bölgelerde ısı iletimi zordur.
Kol bacak gibi uzuvlarımızın damar hastalıklarında ağrı ve sıcaklık uyarılarının iletimi azaldığından yapılan uygulamalar risklidir.
Ortopedik rahatsızlıklarda kullanılan metal vida ya da metal plaklar ısıyı çabuk ilettiğinden uygulamalar riskli olabilir. Ve tabi sizde olduğu gibi karın içi hastalıklarda tanı konmadan yapılan sıcak uygulamalar risklidir.
51 yaşındayım. 2 hafta önce ishal oldum. Kızım bakkaldan yoğurt getirdi.
Antibiyotikli yoğurtmuş. İyi geldi.
Yoğurtlu antibiyotik sürekli yenilebilir mi? Bir zararı var mı?
Bu anlattığınız yoğurt probiyotik yoğurtlardır. Yani antibiyotikli değil. Yararlı mikroplar bağırsaklarımızda azalırsa ishal olabiliriz. Bu tip yoğurtlarda yararlı mikroplarla bağırsak düzenini yeniden sağlarlar. Faydalı olurlar. Viral ishaller, turist ishali, antibiyotik ishali, poşit tedavisi, kronik kabızlığın bazı türleri gibi rahatsızlıklar ile astım, alerjik rinit, besin allerjileri gibi allerjik hastalıklar, karaciğer yağlanması (alkole bağlı olmayan), idrar yolu hastalıklarında bu yoğurtlar destek olarak kullanılabilir.
Doktor bey babam felç geçirdi. Bir süre hastanede yattı. Taburcu olduğunda, 'Evde lavman yapın' demişler. Lavman tam olarak nedir bilmiyorum. Biz yapabilir miyiz?
Makattan son kalın bağırsak bölümüne (Rektum ve sigmoid kolona) sıvı verilmesi işlemine lavman denir. Lavmanın ana işlevi, dışkıyı ve gazı çıkarmaktır. Bağırsağın düzenli hareketlerini uyararak bu işlevi yerine getirir. Eğer uygulamayı doğru olarak öğrenirseniz yapabilirsiniz. Ancak doktor bilgisi dahilinde yapın. Bu konuda uygulamaya geçmeden önce doktorunuza tekrar danışmanızı öneririm.
21 yaşında erkeğim. 5 gündür bazen başım ağrıyor, bazen terleme oluyor. Yorgunum, yemek yiyemiyorum. Doktora gittim, 'Bir şeyin yok' dedi. Anlamadım, neyim var benim? Bazen çok üzgün oluyorum. Bir şeyim yoksa neden bu kadar kötü hissediyorum?
Biraz panik var gibi görünüyor... Yoğun kaygılı ifadelerin var. Gençlik dönemleri kolay umutsuzluğa kapılma, gereğinden fazla kaygılanmaların dönemidir. Bu tip korku, kaygı, umutsuzluk ve huzursuzlukların varsa büyüklerinden destek alabilirsin. Mutlaka onlara danış.
Ayrıca bedensel anlamda bu şikayetleri kan şeker düşmeleri yapabilir. Kiloluysan, ailende şeker hastası varsa şeker yükleme testi gerekebilir. Seni düzenli takip edecek bir doktor bul. Takibine gir.