Yatırımcı TL varlıklara koştu

Yerel seçimden sonraki 1 aylık dönemde yabancılar 7.8 milyar dolarlık Türk varlığı aldı. Yerlilerin de döviz hesapları 6.3 milyar dolar azalırken, TL mevduat 590 milyar TL artarak 9.3 trilyon lira ile rekor kırdı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2024 Güncelleme 06 Mayıs 2024, 07:01
Yatırımcı TL varlıklara koştu

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele kapsamında attığı adımlar ve 29 Mart yerel seçimlerinin ardından ekonomik programın devamına yönelik sergilenen kararlı tutum Türkiye'ye yönelik güveni perçinledi. Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşürüleceğine yönelik güçlenen beklenti, yerli ve yabancı yatırımcıların, TL varlıklara ilgisini zirveye taşıdı. Fitch'in ardından, Standard & Poor's'un da notunu artırdığı Türkiye'ye yabancı girişinin hızlanarak devam etmesi bekleniyor. Not artırımının süreceği ve Türkiye'nin risk priminin (CDS) 200'ün altına inmesinin beklendiği önümüzdeki 1 yıllık süreçte, ciddi bir sermaye girişi olabileceği ifade ediliyor.

TL MEVDUAT REKOR KIRDI
BDDK verilerine göre; TL mevduat 29 Nisan'da 9 trilyon 285 milyar lira ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı. TL mevduatta, 29 Mart'taki yerel seçimlerin ardından yaşanan artış 590 milyar lira oldu. TL mevduatta Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana ise 3 trilyon liranın üzerinde artış yaşandı. TL mevduat artarken, döviz hesaplarındaki çözülme de hızlandı.

6 MİLYAR $ TL'YE DÖNDÜ
Döviz hesaplarının büyüklüğü 29 Nisan itibarıyla 204.1 milyar dolara indi. Döviz hesaplarında 29 Mart'tan bu yana yaşanan düşüş 6 milyar 248 milyon dolara çıktı. Bireylerin hesaplarında 3.1 milyar dolar, şirketlerin hesaplarında 3.2 milyar dolara yakın çözülme yaşandı. 26 Nisan itibarıyla son 1 yıllık dönemde döviz hesaplarındaki düşüş 15.4 milyar dolara ulaştı.

YATIRIMDA TÜRKİYE RÜZGARI
Yerli yatırımcıların TL varlıklara geçtiği özellikle son 1 aylık dönemde, yabancıların da rotayı Türkiye'ye çevirdiği dikkat çekti. Merkez Bankası verilerine göre, 29 Mart- 26 Nisan arasında yabancıların hisse senedi alımları 225 milyon, tahvil-bono alımları 843 milyon, swap kanalıyla girişleri ise 6.8 milyar dolar oldu. 15 Mart'tan bu yana ise yabancılar 580.4 milyon dolarlık hisse, 850.9 milyon dolarlık tahvil-bono alımı yaptı. Böylece 15 Mart-26 Nisan arasındaki yabancı girişi 8 milyar 236 milyon dolara ulaştı.

DÜNYA DEVLERİ RADARA ALDI
JP Morgan, Türkiye'nin 10 yıllık tahvilini gelişmekte olan piyasa tahvillerine ekledi. Türkiye'nin endeksteki ağırlığı 24 baz puan arttı. Bu kararın ardından tahvile 4 milyar liranın üzerinde yabancı girişi gerçekleşti. Citi ise yatırımcılarına dolara karşı TL'de pozisyon almaları tavsiyesinde bulundu. BNP Paribas, Türkiye'de enflasyon eğilimindeki iyileşmenin altını çizerek, yatırımcılarına Türk tahvillerini önerdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN