Çılgın proje tamam

Dünyanın en büyüğü olacak Karapınar YEKA ihalesini, Kalyon- Hanwha kazandı. 600 bin evin elektriğini karşılayacak güneş santrali projesi, 1.3 milyar dolara mal olacak.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Mart 2017
Çılgın proje tamam

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Konya'daki Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'nın (YEKA) ihalesini 4 grup arasından Kalyon-Hanwha Grubu kazandı. Yenilenebilir enerji alanında Türkiye'ye çağ atlatacak proje için Grup, 6.99 dolar/cent ile kilovatsaat başına en düşük teklifi verdi. Proje ile 1.3 milyar doları aşkın yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken; kurulacak santralden yılda yaklaşık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekim 2016'da müjdesini verdiği santral ile ilgili, "Bugün itibariyle güneş enerjisinin 'çılgın projesi' diyeceğimiz, dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz, bin megavatlık bir yatırımdan da bahsediyoruz. Yenilenebilir kaynaklarda çok kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde çok önemli bir adım attık" şeklinde konuştu.

BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM
Kömürden sonra güneşte de dünyada sayılı bir yatırımı Türkiye'ye kazandırmış olmaktan büyük gurur duyduğunu söyleyen Albayrak, "Bu tarz büyük bir yatırım dünyaya Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor. Santral bin 500'e yakın insan istihdam etmesinin ötesinde, yerli mühendislerle birlikte Türkiye'yi artık bu teknolojilerde gelişen sanayide önemli yere taşıyacaktır. Önümüzdeki aylarda benzer ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız" dedi. Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata ise "Hanwha Q Cells şirketinin Türkiye'de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye'nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz" diye konuştu. Projenin enerjide dışa bağımlılığın azaltılması yönünde çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Ata, Türkiye'nin pozisyonunun da oldukça ideal olduğunu anlattı. Hanwha Q Cells Türkiye Genel Müdürü Ho woo Shin da Türkiye ekonomisine inandıklarını kaydetti.



TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ OLACAK
Santralde üretilen elektrik enerjisi 15 yıl boyunca teklif verilen alım garantisi fiyatı üzerinden değerlendirilecek. Santral kapsamında kurulacak Ar-Ge merkezinde 100 daimi teknik personel çalışacak, ekipman üretim fabrikasının kurulmasından sonraki 36 ay içinde santralden elektrik üretimi başlayacak. Proje kapsamında, Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek. Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor. Proje ile gelecek yıllarda yenilenebilir elektrik ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığın azaltılmasına önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.



İhalenin sonuçlanmasının ardından Murtaza Ata ve Ho woo Shin, birbirlerini tebrik etti.