3. nükleer geliyor

Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu ve Sinop’dan sonra üçüncü bir nükleer santral çalışmalarının başladığını söyledi. Erdoğan ‘Önceliğimiz güney gaz koridoru’ dedi

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi 11 Temmuz 2017
3. nükleer geliyor

İÇİNDEKİLER

İstanbul, dünya enerji devlerine ev sahipliği yapıyor. Her üç yılda bir gerçekleşen Dünya Petrol Kongresi İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. 'TurKEY for Energy' mottosuyla yapılan kongreye; Azerbaycan, Sırbistan, Arnavutluk, Bulgaristan devlet başkanları ile 30'dan fazla bakan ve dünya enerji şirketlerinin CEO'ları katılıyor. Kongrenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye'nin enerji koridoru ve terminali rolünü pekiştireceğini belirterek, "Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Bakü- Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı projesini başarıyla tamamladık. Yeni projeler arasında ilk önceliğimiz, Güney Gaz Koridoru'dur. Bunun ana unsuru TANAP'tan ilk aşamada Türkiye'ye 6 milyar metreküp, Avrupa'ya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Hat önümüzdeki yılın ortasında faaliyete geçecek. Bu hattın devamı niteliğindeki Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) da 2020'de devreye girecek" dedi. Rusya ile yürütülen Türk Akımı projesine de vurgu yapan Erdoğan, "Tüm tarafların 'kazan-kazan' anlayışıyla hareket etmesi halinde Doğu Akdeniz ve Irak doğalgazı başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız" mesajı verdi. Son 1-1.5 asırdır güçlü ülke olmanın yolunun enerji kaynaklarına sahip olmaktan geçtiğini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz Türkiye olarak en başından beri, bu kaynakların insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini savunuyoruz." Türkiye'nin artık enerji uzmanları tarafından 'enerjinin İpek Yolu' olarak isimlendirildiğini kaydeden Erdoğan, "Ülkemiz sahip olduğu imkanlarla, enerjinin yıkım, gerginlik ve ihtilaf değil, barış ve refah kaynağı haline dönüşmesi için gayret gösteriyor" dedi.



6 MİLYARLIK YATIRIM
Türkiye'de enerji sektörüne son bir yılda 6 milyar dolarlık yatırım yapıldığını anlatan Erdoğan, nükleer enerji konusunda da bilgi verdi. Erdoğan, "Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin devreye girmesiyle enerji ihtiyacımızın en az yüzde 10'luk kısmını buradan karşılayacağız. Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Akkuyu Projesi'ni milli sermayemizi de katarak çok daha güçlendirdik. Sinop Projesi'nde de inşaata en kısa sürede başlamak istiyoruz. Son G20 toplantısında Japonya Başbakanı Abe ile de bunu etraflıca görüştük. Hatta üçüncü bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz" dedi. Erdoğan, "Arz güvenliğine kalıcı bir çözüm getirmek amacıyla yıllık doğal gaz tüketiminin en az yüzde 20'sini depolayacak bir sistem kuruyoruz" diye konuştu.