Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı! İşte piyasaların ilk tepkisi | Dolar, euro, altında son durum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası bir önceki PPK toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltmişti. Peki, faiz kararı sonrası piyasalarda son durum ne?

Giriş Tarihi 24 Nisan 2024, 11:08 Güncelleme 25 Nisan 2024, 15:10
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı! İşte piyasaların ilk tepkisi | Dolar, euro, altında son durum

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını açıkladı.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU
Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Yaşar Fatih Karahan başkanlığında toplanan Kurul'un, politika faizinin yüzde 50'de sabit kalmasına karar verdiği bildirildi.

MART AYI ENFLASYONU
Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleştiği belirtilen duyuruda, tüketim malı ve altın ithalatındaki seyrin cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergelerin yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret ettiği ifade edildi.

Duyuruda, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğu aktarıldı.

Kurul'un enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ettiği kaydedilen duyuruda, "Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir." değerlendirmesine yer verildi.

Duyuruda, "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir." ifadeleri kullanıldı.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceği belirtilen duyuruda, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulandı.

DEZENFLASYON 2024'ÜN İKİNCİ YARISINDA TESİS EDİLECEK
Duyuruda, para politikasındaki kararlı duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edileceği belirtilerek, "Kurul, makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir." denildi.

Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının desteklenmeye devam edileceği vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir. Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

Duyuruda, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

UZMAN İSİMLER A HABER'DE DEĞERLENDİRDİ

A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner ve Stratejist Cüneyt Paksoy, A Haber canlı yayınında MB'nin faiz kararını değerlendirdi.

A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner "Enflasyonun düşmeye başladığını göreceğiz. Faiz artışı yönünde bir adım atılmasını beklemiyoruz ama enflasyonda istenilen düzeylere gelinirse yıl sonunda bir indirim de belki konuşmak mümkün olabilir. Her ne kadar erken denilse de böyle bir gündem de söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Stratejist Cüneyt Paksoy ise "Net olarak mart ayında attığı adımların sonucunu almaya başladığını belirtiyor Merkez Bankası ilk olarak. Bu önemli sıkı para politikasındaki kararlı duruşun etkilerini en azından para piyasalarında görmeye başladık. O yüzden ek şu an için faiz artışına ihtiyaç duymuyoruz. Ama olursa da ihtiyaç önümüzdeki günlerde gerekli adımları atmaktan da daha önce yaptığımız gibi geri durmayacağız gerekli adımları kararlı olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak isteriz diyor mealen" şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI FAİZ GRAFİĞİ
Merkez Bankası 2023 Haziran ayı ile birlikte parasal sıkılaştırma politikası kapsamında faiz artırımına gitti.

Merkez Bankası'nın ay ay faiz grafiği şu şekilde:

PİYASALARIN TEPKİSİ
Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası bir önceki PPK toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50 seviyesine yükseltilmişti.

Peki, faiz kararı sonrası piyasalarda son durum ne?

İşte detaylar;