Türk mutfağında yeri olmasada kurbağa Avrupa'da ciddi oranda tüketiliyor. Türkiye'de Edirne ve Hatay başta olmak üzere birçok illerde oldukça meşakkatli olan kurbağa avcılığı yapılıyor. Türkiye'de avlanan kurbağalar Avrupa'ya ihraç ediliyor. Bazı günler 30 kiloya yakın kurbağa yakalayanlar yakaladıkları kurbağaların kilosunu 30 liradan satıp günlük 900 lira kazanabiliyorlar. İşte Türkiye'deki kurbağa avcıları ve detaylar...
Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bin bir zahmetle toplanan kurbağalar, Avrupa mutfaklarındaki menülerde yerini alıyor. Anadolu'nun pek çok şehrinde yapılan kurbağa avcılığında Edirne ve Hatay başat kentlerden sayılıyor.
Edirne'de kış mevsiminde gündüz Hatay'da ise gece avcılığıyla yakalanan kurbağalar ihracat kalemleri arasında yer alıyor.
Meşakkatli avcılıkta ustalığını babalarından öğrenen yeni nesil avcılar çeşitli nedenlerle azalan kurbağa popülasyonuna rağmen mesleği sürdürmek adına mücadelelerine devam ediyor.
KİLOGRAMI 30 LİRA
Edirne'de çeltiğin yoğun olarak yetiştirildiği İpsala ve Meriç ilçelerinde tarla ile sulama kanallarından avcılar tarafından toplanan kurbağalar Avrupa mutfaklarının menülerinde yer buluyor.
Meriç'in Kadıdondurma köyü de kurbağa toplayıcılığının yoğun olarak yapıldığı yerler arasında bulunuyor. Sabahın ilk ışıklarıyla köy meydanında toplanan avcılar, minibüse binerek çeltik arazilerinin yolunu tutuyor.