İy'ilik sağlık

25 yaşındaki Merve, ömrünün yarısını kanserle geçirdi. 18 yaşında yakalandığı lösemiyi yenen genç kız, ikinci kez hastalığın pençesine düştü. Şimdi tek kurtuluşu ilik nakli

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :02 Aralık 2011
İy’ilik sağlık
İstanbul'da yaşayan Feride Merve Çakmaktaş (25), lösemi ve nadir görülen bir genetik hastalık yüzünden ölümle burun buruna yaşıyor. Merve, kanser genetiği olan 'VHL Sendromu' adlı nadir görülen bir hastalığa yakalandı. Bu hastalık yüzünden beyin damarlarında tümör oluşan genç kız, 12 yaşında sağ gözünü kaybetti. Tümörler, bir süre sonra böbrek ve pankreasına yayıldı.

KEMOTERAPİ FAYDA ETMEDİ
Tüm bunlara rağmen hayatla bağını koparmayan Merve, 18 yaşında lösemiye yakalandı. Işık Üniversitesi İşletme Bölümü'nde okurken bir yandan kemoterapi tedavisi gördü. 2006'da 2 yıllık tedavinin ardından kanseri yendi ve burslu olarak İspanya'ya master yapmaya gitti. Türkiye'ye 3 ay önce dönen genç kız, yeniden lösemiye yakalandı. Kanserli hücrelerin genç kızın böbrek ile pankreasını sarması ve üstüne de şeker hastalığının ortaya çıkması tedaviyi güçleştirdi. Babasını da 'VHL Sendromu'ndan kaybeden Feride, kemoterapi aldığında iç organları iflas noktasına geldi. Yaşaması ilik nakline bağlı olan genç kız için 22 akrabası taramadan geçirildi ama uygun ilik bulunamadı. Merve, şimdi kendisini hayata bağlayacak iliğin bulunması için dua ediyor.

BU KEZ ARTIK SON DİYORUM
Sağlığına kavuşmak için uygun iliğin bulunmasını bekleyen Feride Merve Çakmaktaş, kimi zaman ümitsizliğe kapılıp, "Bu kez artık son" diye düşündüğünü söyledi. Çakmaktaş, "Yabancı birinden ilik nakli çok riskliymiş ama buna mecburum. Umarım gerekli prosedürler çok hızlı bir şekilde halledilip uygun ilik bulunur" diye konuştu.

GÖNÜLLÜ VERİCİ ARANIYOR
Merve için Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi aracılığıyla, Türkiye ve dünyada kemik iliği bankalarında tarama başlatıldı. Arkadaşları da genç kız için internette gönüllü vericiler arıyor. Merve'nin annesi Keriman Çakmaktaş, "Yardım etmek isteyenler kemik iliği bankalarına gidip taramadangeçebiliyor" diyor


Pervin METİN