Doğan afet!

Aydın Doğan, 'ağaçları bahane ederek' Gezi olayları üzerinden algı operasyonu yaptı. Ancak çevre düşmanı olduğunu bilmeyen kalmadı! Hilton Oteli'nin bahçesindeki anıt değeri taşıyan bin 56 ağacı kestirmek için Orman Fakültesi'ne sipariş rapor hazırlattı. 5 bilim adamı, "Bunlar çalı-çırpı, kesilebilir" diyerek skandal rapora imza attı. Ancak Koruma Kurulu'nun 150 yıllık ağaçları tescilleyerek katliamı engellediği ortaya çıktı

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :21 Ekim 2015
Doğan afet!

İÇİNDEKİLER

"Hükümet kurup, hükümet yıkmakla" övünen Aydın Doğan, Mayıs 2013'de Başlayan Gezi eylemlerinin savunucusu kesildi. Medya patronu, başta Hürriyet olmak üzere tüm medya organlarıyla "ağaçları" bahane etti ve Gezi'ye tam destek verdi. Doğan medyası, 563 ağacın bulunduğu Gezi Parkı'ndaki birkaç ağacın sökülerek başka yere taşınmasını, dünyaya, "AK Parti hükümeti yeşil katliamı yapıyor" algısıyla servis etti. Sokakları ateşe veren, kamu malları ile binlerce işyerini yakıp yıkan, Başbakanlık ofisini işgal etmeye kalkan vandalları ise "masum" gösterdi. Gezi olayları sırasında ağaç katliamı iftirasıyla algı operasyonu yapan Aydın Doğan'ın, ağaçları bahane ettiği ve gerçekte çevre düşmanı olduğu ise belgelendi.

RANT HAREKATI!
Medya patronu Aydın Doğan, Hilton Oteli'nin yasalarla korunan bahçesine milyarlarca dolar rant elde etmek için inşaat yapmak istedi. Ancak bahçedeki anıt değeri taşıyan bin 56 ağaç, inşaata engeldi! Ancak Aydın Doğan, bu engeli ortadan kaldırmak ve ağaç katliamına kılıf uydurmak için harekete geçti. Otelin bahçesindeki 30 ila 150 yaş aralığındaki tarihi ağaçları katletmek için sipariş rapor hazırlattı. TAKVİM ise Aydın Doğan'ın, Hilton Oteli'nin bahçesine inşaat yapmanın yanında, ağaç katliamı yapmayı da planladığına ilişkin sipariş ettiği skandal raporu gözler önüne serdi.

ANIT AĞAÇLARA 'KES' RAPORU
Buna göre Aydın Doğan, bir yandan belediyelere ve Anıtlar Kurulu'na inşaat izni çıkartmak için baskı yaparken, diğer yandan da arazi üzerindeki ağaçlardan kurtulmaya çalışıyordu. Bunun için İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nde bir ekip oluşturuldu. Prof. Dr. Hüseyin Dirik, Yrd. Doç. Dr. Sanem Çınar, Araştırma görevlileri Dilek Demir, Doğanay Yayım Yener ve Ebru Ebcin Korkusuz, Aydın Doğan'ın şirketi Ortadoğu Otomotiv AŞ'nin 18 Mart 2008'de yaptığı başvuruya, bilim dünyasını şaşırtan bir raporla karşılık verdi. Orman Fakültesi'nden 5 öğretim üyesi, yaptıkları sözde inceleme sonucunda, bahçedeki bin 56 ağacın anıt ağaç özelliği taşımadığına dair rapor hazırladı. Yani Doğan, Hilton Parkı'ndaki ağaçları artık istediği gibi kesebilirdi.

'HEPSİ ÇALI ÇIRPI ' DEDİLER
Öğretim üyeleri, sipariş raporda,, Hilton Oteli personelinin yıllardır gözü gibi bakıp koruyarak büyüttüğü, yaşları 30 ile 150 arasında değişen ender 106 değişik türdeki ağaç için "Anıt değeri yok, ağaççık, çalı çırpı" gibi ifadeler kullandı.


Çevre düşmanı Aydın Doğan, Geziciler'i kışkırtıp, hükümeti hedef aldı. "Ağaçlar kesiliyor" yalanıyla koas çığırtkanlığı yaptı. Her defasında ağaçları bahane edip, yargara koparttı. Büyük projeleri baltalamak için her defasında ağaç yalanına sarıldı. 3. Köprü ve 3. Havalimanı da yine "çevreyi" bahane ederek engellemeye çalıştı. Ancak gerçek bir çevre düşmanı olduğunu herkesten sakladı!


İŞTE SİPARİŞ EDİLEN SKANDAL RAPOR
Gezi sponsoru Aydın Doğan, Hilton Oteli'ndeki bin 56 ağacı katletmek için 5 öğretim üyesiyle anlaştı. Skandal raporda yer alan ifadeler ise bilim dünyasını şaşırttı. Raporda, anıt değeri taşıyan tarihi ağaçlar için şu ifadeler yer aldı: "Hilton Oteli bahçesindeki ağaçların, cinsi, türü, muhtemel yaşı, boyu, gövde çapı, tepe tacı genişliği ve gelişme durumu incelendi. Tüm ağaçların, tür, yaş ve boyut özellikleri bakımından özel koruma değeri taşıyan ağaçlar bulunmamaktadır."



AĞAÇLARA KORUMA KURULU KALKANI
Medya
patronu Aydın Doğan'ın öğretim üyelerinin kesilmesinde sakınca olmadığına ilişkin rapor verdiği ağaçları, Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu da değerlendirdi. 12 Ocak 2011 tarihinde Hilton'un bahçesine giden Kurul'un müdür vekili Vildan Sarıoğlu ile mühendis Cemil Candaş ve şehir plancısı Gülden Arsal, söz konusu ağaçları tek tek inceledi. Heyet, bahçenin değişik yerlerinde bulunan ve yaşları 30 ile 150 arasında değişen 40 ağacı, anıtsal değeri olduğu gerekçesiyle tescilledi.


150 yıllık çınarın tescil raporu.

Şaban ARSLAN