TFF ifşa edilen hakem toplantısının tüm görüntülerini paylaştı! İşte o video ve açıklama

Trendyol Süper Lig'in 27. haftasında oynanan Galatasaray- Antalyaspor maçının 10. dakikasında Galatasaray lehine verilen penaltı kararı büyük tartışmalara neden olmuştu. Karşılaşma sonrası 1 Mart Cuma günü düzenlenen hakem toplantısı ifşa oldu. Toplantıda Futbol Federasyonu'nun Hakem Danışmanı Hugh Dallas ile konuşan Abdülkadir Bitigen ve Özgür Yankaya'nın sözleri olay oldu. Bitigen, "Basit bir temas olduğunu düşünüyorum. Penaltı olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullanırken, Yankaya'nın, "Neden yaptığımı halen sorguluyorum" dediği görüldü. TFF, ifşa edilen görüntülerin tam halini yayınladı. İşte detaylar ve yapılan açıklama...

Giriş Tarihi 26 Mart 2024, 15:14 Güncelleme 27 Mart 2024, 09:35
TFF ifşa edilen hakem toplantısının tüm görüntülerini paylaştı! İşte o video ve açıklama

İÇİNDEKİLER

Trendyol Süper Lig'in 27. haftasında oynanan Galatasaray- Antalyaspor maçının 10. dakikasında Galatasaray lehine verilen penaltı kararı ve VAR incelemesi damga vurmuştu.



Karşılaşma sonrası 1 Mart Cuma günü düzenlenen hakem toplantısı basına sızdı. Toplantıda Futbol Federasyonu'nun Hakem Danışmanı Hugh Dallas ile karşılaşmada görev alan hakemlerin konuşmaları ortaya çıktı.



İşte o konuşmalar:


TFF'den yapılan açıklama şöyle;

Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) düzenli olarak online yaptığı iç değerlendirme toplantılarından biri olan, 1 Mart 2024 Cuma tarihli toplantı rutin bir eğitim çalışmasıdır. Kamuoyuna kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantının bazı bölümleri sorumsuz ve kötü niyetli kişilerce bağlamından koparılarak bazı sosyal medya mecralarında yayınlanmış ve kamuoyu yönlendirilmek istenmiştir.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; bu toplantılarda haftanın öne çıkan, kritik hakem kararları değerlendirilerek, kararlar üzerinde katılanların yorumları alınıp, emsal olayların tartışılması ile birlikte en uygun sonuca ulaşılması hedeflenmektedir. Kamuya kapalı ve kurum içi yapılan bu toplantıyı izinsiz yayınlamak hukuken suçtur. Konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır.

MHK olarak; Türk futbolunu hedef alan bu tür girişimlerle oluşturulmak istenen algı kirliliğini gidermek amacıyla, söz konusu online toplantının tamamını TFF YouTube kanalından ve aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

NELER YAŞANMIŞTI?

Futbol Federasyonu'nun Hakem Danışmanı Hugh Dallas: Pozisyonu çok iyi noktadan görüyorsun. Lütfen bana sahada ve VAR'da ne gördüğünü bana söyler misin? Vay ben nasıl büyük bir hata yapmışım fikrine nasıl ulaştığını lütfen söyle.


Hakem Abdülkadir Bitigen: 11 numaralı oyuncu önümü kapattığı için kontak noktasını göremedim. VAR temas gördü ve ekrana davet etti. Temas noktasını gösterdi hücum oyuncusunun topa, savunma oyuncusunun Galatasaraylı oyuncuya müdahale yaptığını gördüm. Hızlı ve yakın çekimde izledikten sonra kararımı penaltı olarak verdim.

Hugh Dallas
Hugh Dallas: Kadir bir hafta sonra hala bunun faul olduğunu düşünüyor musun.

Abdulkadir Bitigen

Abdülkadir Bitigen: Basit bir temas olduğunu düşünüyorum. Penaltı olduğunu düşünmüyorum.


Hugh Dallas: Niye bu kadar basit bir kontaktan ki bunun altı defalarca çizildi asla karışılmayacak diye. Niye bu kadar basit temas için hakemi çağırdın? Hakemi baskı altında bıraktın.

Özgür Yankaya
VAR hakemi Özgür Yankaya: Kısacası hata yaptım. Hakemin orada göremediğini söyleyince inceledim. Beklentiye baktım teması gördüm. O anda böyle olacağını düşündüm.


Hugh Dallas: Özgürcüm oyuncuların işi zaten abartmak ve penaltı kazanmak sizi defalarca hücuma değil defans oyuncusunun eylemine bakmanız gerektiğinin altını çizmiştik. Oyuncu abartarak bir beklenti oluşturuyor.


VAR hakemi Özgür Yankaya: Beklentiye göre yaptığını söylemiyorum. Neden yaptığımı halen sorguluyorum. Bazen hata yapabiliyoruz. Aklımda bir pozisyon vardı. Milli maçta oyuncumuz kendini atarak penaltı kazanmıştı. Aklımda o pozisyon vardı baya benziyordu.



Abdülkadir Bitigen: VAR odasında olduğu için Özgür abiyi çok iyi anlıyorum . Ben teması net göremediğimi belirttim. Hücum oyuncusunu abartmasına mı bakacağız yoksa defans oyuncusunun müdahalesine mi bakacağız. Hücum oyuncuları her defasında abartıyor ama asıl önemli olan ayak mesafesindeki müdahale olmuyor mu.



Hugh Dallas: Özet çok net basit penaltı vermiyoruz. Ufak bir temas dahi olsa basit penaltı vermiyoruz.

G.SARAY'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Niyazi Yelkencioğlu konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

"Fenerbahçe'nin TFF içinde nasıl bir yapılanması var? Bu bir soru işareti. Aynı hafta Fenerbahçe - Kasımpaşa maçındaki penaltı pozisyonuyla ilgili Hugh Dallas'ın yorumları Ali Koç'ta varsa ve bizimle paylaşırsa seviniriz. Sadece bizim maçla ilgili cımbızla çıkarıyorlar, kendi maçlarıyla ilgili şeyler çıkmıyor maalesef."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN