Tarhana-boza-turşu bağırsakların dostu

‘İkinci beyin’ olarak adlandırılan bağırsaklar ihmale gelmiyor. Küçük bir hasar şekerden depresyona kadar birçok hastalığa yol açıyor. Korunmak için tarhana, sirke, boza ve turşu gibi gıdalar öneriilyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :28 Ağustos 2016
Tarhana-boza-turşu bağırsakların dostu
Beyin dışında en fazla sinir hücresi ve sinir ağına sahip olan bağırsaklar, bu nedenle ikinci beyin olarak adlandırılıyor. Bağırsaklarda meydana gelebilecek hasar, çok sayıda hastalığa neden oluyor. Medical Park Ankara Hastanesi, Gastroenteroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü, "Bağırsaktaki bakteriler conta işlevi görür. Bağırsakları korumak için fermente gıdalar tüketilmesi gerekir" diyor. Prof. Dr. Alagözlü, 'ikinci beyin'in önemini şöyle anlatıyor:

SIZINTI KARACİĞERİ YAĞLANDIRIR
'Probiyotik' dediğimiz dost bakteriler bağırsakta sızdırmazlığı sağlar. Sızıntı olursa bağışıklık sistemi zayıflar. Buna 'sızdıran bağırsak sendromu' diyoruz. Sızdıran bağırsak sendromun şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi metobolik hastalıkla başta olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa neden olur. Antibiyotikler de bağırsak florasını bozarak kilo aldırır. Zararlı bakterileri öldürürken iyi bakteriler de ölür. O nedenle antibiyotik bitiminden sonra probiyotik destekleriyle bağırsak sağlığı korunmalı.

PSİKOLOJİMİZ İ DE ETKİLİYOR
Vücuttaki toplam serotonin (mutluluk hormonu) düzeyinin yüzde 80'i bağırsak duvarından salgılanır. Bağırsak bakterilerimizdeki değişiklikler stres, kaygı, depresyon gibi durumları tetikler. Bağırsaklarımız ve bağırsak bakterilerimiz bazı nörokimyasallar üreterek beynin ruh, hafıza ve öğrenme durumunu etkiler. Serotonin eksikliğinde huzursuzluk, stres, kaygı, sinirlilik, depresyon gibi belirti ve hastalıklar görülür.

HASSAS SENDROMA DİKKAT!
Bağırsaklarımızla beynimiz arasında bir bağlantı var. Hassas bağırsak sendromu denilen hastalıkta bağırsak mikrobiyotası bozulduğu için karın ağrısı, şişkinlik ve gaz olur. Probiyotikler hassas bağırsak sendromunda etkilidir.

KANSERDEN KORUNUN
D vitamini eksikliği bağırsak kanseri ve poliplere neden oluyor. Bu nedenle D vitamini seviyesine bakılması gerekiyor. D vitamini içeren besinler arasında ise peynir, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istiridye, balık yağı, yumurta ve patates başı çekiyor.

KULAĞA KÜPE OLACAK ÖNERİLER
* Turşu, boza, şıra, tarhana, sirke ve fermente süt ürünleri tüketin.
* Egzersizle bağırsak sağlığınızı koruyun; yürüyüş yapın.
* Lifli gıdalar bağırsaktaki faydalı bakterilerin çoğalmasına yardımcıdır.
* Fruktozdan zengin işlenmiş gıdalardan uzak durun.
* Çin tuzu denilen Monosodyum glutamat içeren gıdalardan kaçının.