Eşref Bitlis suikastı

Doğan Güreş'in Genelkurmay başkanı olduğu dönemde Eşref Bitlis, helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. O vahim olayın kaza olmadığı artık biliniyor. Derin güçler, Bitlis'in ölmesini istemişti

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :24 Aralık 2010
Eşref Bitlis suikastı
6Aralık 1990 - 30 Ağustos 1994 dönemi, DOĞAN GÜREŞ: Doğan Güreş, Necip Torumtay Genelkurmay Başkanlığı'ndan istifa ettiğinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bulunuyordu. 4 Aralık 1990'da Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

Yani bir yıl önce Genelkurmay Başkanı oldu. Doğan Güreş'in göreve gelişi, görev dönemi, emekli olduktan sonra Başbakan Tansu Çiller'in yanında Kilis Milletvekili olarak görev yapması, ilginç bir zaman dilimini işaret eder. 1990 yılında, ABD'nin Irak'a müdahale etmeye karar vermesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ABD Başkanı Bush'la anlaşmıştı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nde, Kara Kuvvetleri eski komutanı Emekli Org.Kemal Yamak bulunuyordu.
Özal ve Yamak Paşa, meydana gelmesi muhtemel sıkıntıları birlikte hallettiler. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Doğan Güreş'i, Genelkurmay Başkanı yaptılar. Doğan Güreş, 1991-1993 döneminde Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'den büyük destek aldı. 1993 yılında Başbakanlığa gelen Tansu Çiller, 1993-1994 döneminde desteğini hiç eksiltmedi. 30 Ağustos 1994 tarihinde emekliye ayrıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev süresi bitmesinin ardından Doğru Yol Partisi ile politikaya girdi. 1995 ve 1999 seçimlerinde seçilerek Kilis Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yaptı

TERÖR BÖLGESİ
Eşref Bitlis, 1990'da Jandarma Genel Komutanlığı'na atandı. Şüpheli ölümüne 1993 yılına kadar bu görevi başarıyla sürdürdü. Daha sonra Özel Kuvvetler Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı olan Fevzi Türkeri görev yaptı. 1993 yılına kadar, bölgeyi çok iyi bilen eski kara kuvvetleri komutanı ve özel harp başkanı Kemal yamak Çankaya'da genel sekreter olarak çalıştı. O dönemde Işık Koşaner (şimdi Genelkurmay Başkanı bölgede tümen komutanı idi.

Tümg. Fethi Tuncel, Tuğg.Doğan Temel, Tuğg. Erdal Sipahi, Tuğg. Osman Pamukoğlu, Tuğg. Peker, Tuğg. Selahattin Uğurlu ve Tuğg. Hüseyin Erim. Tümg. Yavuz Ertürk. Bu kadro, Org.
Doğan Güreş'in Genelkurmay Başkanlığı'nda, terör bölgede en tehlikeli noktaya ulaşmış ve PKK'nın 'Kurtarılmış Bölge' ilan etme iddiası belirmişken görev yapmıştı. Doğan Paşa, OHAL sistemine şeklen dokunmadan, bölge valileriyle Genelkurmay arasında oluşturduğu eksiksiz uyumun da yardımıyla meseleyi çözümlemiştir. Doğan Güreş'in sahip olduğu siyasi ortama da ayrıca dikkat çekiliyor. Doğan Güreş döneminin, gizemini koruyan önemli bir olaydır.

Ankara'dan Dıyarbakır'a 17 Şubat 1993 tarihinde giden uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden eski Jandarma Genel Komutanı Org. Eşref Bitlis'in ölümü hala sırrını koruyor. Resmi açıklamalarda buzlanma sonucu meydana gelen bir kaza olduğu açıklanmış ancak bu birçok kişiyi tatmin etmemişti. Tatmin olmayanlardan biri de Orgeneral Bitlis'in oğlu Tarık Bitlis'ti. Babasının ölümünü "Karanlık bir olay" olarak niteliyordu. Tarık Bitlis, "Kamuoyu suikast olduğunu düşünüyor. Bu insan yıllar önce bir şekilde ölüyor, üzerine kitaplar yazılıyor, demeçler veriliyor, tartışmalar yapılıyor. Neden araştırması tam olarak yapılmadı? Olayın araştırması başından itibaren normal kurallar çerçevesinde yapılsaydı sorulara cevap bulunabilirdi" şeklinde konuşuyor ve olayın uluslararası boyutuna dikkat çekiyordu.

Suikast yapıldığını vurgulayan çevreler, "Eşref Bitlis, 'Yeni Dünya Düzeni' suikastine kurban gitti. Bu olay bütün ayrıntılarıyla örtbas edilmiştir.
Uluslararası güçler tarafından büyük bir engeli temizleme operasyonudur. Kürt sorununu çıkmaza sokma hamlesidir. ABD'nin Ortadoğu'da PKK'ya verdiği destek ve Türkiye karşıtı hareketleri desteklediği, Org. Bitlis tarafından belgelerle ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır ayrıca Bitlis geleceğin Genelkurmay Başkanıydı ve Amerika bu durumu kendisi için tehlikeli görüyordu'' iddiasında bulunmuşlardı. 17 Şubat sabahı hareket eden uçağın düşmesi sonucu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis, Org.
Bitlis'in emir subayı Albay Fahir Işık,1.Pilot Kurmay Binbaşı Yaşar Erian, 2.Pilot Kurmay Yüzbaşı Tuğrul Sezginler ve uçuş teknisyeni Astsubay Kıdemli Başçavuş Emin Öner şehit oldular.


DÜŞÜŞ NEDENİ AÇIK
Uçağın Posta İşleme Merkezi'ne düştüğü haberi hemen Genelkurmay'a ulaştı. Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş, Kara Kuvvetleri Komutanı Org.Muhittin Fisunoğlu, kuvvet komutanları ile diğer askeri erkân enkazın bulunduğu yere geldiler. Kaza sonrası artan sabotaj iddialarında ise dikkatler iki isim üstünde yoğunlaşıyordu: Genelkurmay Başkanı Org. Doğan Güreş ve Kara Havacılık Okulu Komutanı Tuğgeneral Armağan Kuloğlu. Org. Güreş, sabotaj olmadığını uçağın buzlanma ve pilotaj hatası sonucu düştüğünü söyledi. Yıllar sonra yeni açıklamalar geldi. Şöyle ki: ''Uçak, motorlardaki buzlanma sonucu düşmemiştir. Pilotlar kusurlu değildir.Motorlarda ve uçakta yapım hatası yoktur. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in uçağı motora yapılan sabotaj sonucu düşürülmüştür'' Ankara Savcılığınca yeniden incelemeler yapılıyor.