Sanalda gerçek tehlike

10-17 yaş grubu, internette hiç tanımadıkları kişilere gizli bilgilerini verebiliyor... Türk uzmanlara göre, bu son derece büyük riskler içeriyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :07 Temmuz 2010
Sanalda gerçek tehlike
İnternet, bir yandan insan yaşamının vazgeçilmezleri arasındaki yerini sağlamlaştırırken, diğer taraftan özellikle gençlerin ve çocukların farklı davranış kalıpları geliştirmelerine neden oluyor. Gerçek hayatta yabancılarla iletişim kurmanın tehlikeli olabileceğinin farkında olan 10- 17 yaş grubundaki internet kullanıcıları, sanal ortamda hiç tanımadıkları insanlarla kişisel bilgilerini paylaşıyor, bu konuda neler yaptıklarını ailelerinden saklıyor. Yazılım şirketi McAfee'nin gerçekleştirdiği "Gençlerin İnternetteki Gizli Hayatları'' başlıklı araştırma, 10-17 yaş grubundaki kullanıcıların online davranışlarıyla ilgili önemli bilgileri ortaya koydu.

Araştırmaya göre, birçok ülkede kanunen "çocuk" olarak kabul edilen bu yaştaki erişimciler, gerçek hayatta yabancılarla konuşmamaları gerektiğini bildikleri halde internette kendilerini koruma refleksinden vazgeçiyor. Böylece sanal ortamda yabancılarla iletişim kuruyor ve kişisel bilgilerini veriyorlar. Bu erişimcilerin yüzde 69'u sosyal paylaşım sitelerinde anlık durumlarını paylaşırken bulundukları yerin bilgisini de iletiyor, yüzde 28'i gerçek hayatta tanımadığı kişilerle internette sohbet ediyor, yüzde 43'ü gerçek ismini, yüzde 24'ü e-mail adresini, yüzde 18'i fotoğrafını ve yüzde 12'si cep telefonu numarasını yabancı kişilerle paylaşıyor. Türk internet uzmanları, bu rahatlığın büyük tehlikeleri beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.