Atlar dinlerin barışı için koşuyor

Siena'da yapılan geleneksel atlı bayrak yarışını Müslüman sanatçı Ali Hasan tasarladı. Ali Hasan'ın tasarımı farklı dinleri buluşturuyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :12 Temmuz 2010 , 00:00 Güncelleme Tarihi :12 Temmuz 2010 , 15:13
Atlar dinlerin barışı için koşuyor

İÇİNDEKİLER

İtalya'nın öğrenci kenti olarak bilinen Siena, bir zamanlar Avrupa'nın en çok ilgi çeken at yarışlarının yapıldığı yerdi. Avrupa'da bir Ortaçağ geleneği olan yarışmalarda halk kimi zaman yarışmacı, kimi zamansa Kolezyum'daki gladyatör dövüşlerindeki gibi seyirci olurdu. Siena'da antik Roma döneminin sonu ölümle biten yarışlarının yerini, 17'nci yüzyılda Kilise'ye bağlılığı ve gururun sembolü olan "Palio" yani at üzerinde bayrak yarışı aldı. Romalılar önce bufalonun üzerinde marifetle durarak Siena'nın Campo Meydanı'nda (Pizza el Campo) kısa bir mesafeyi almaya çalıştı. Yarışlar daha sonra, fakir halkın ulaşım aracı olan eşeklerin sırtında geçti. Sienalılar 1656'dan itibaren eşekten inip ata bindi.

TURİSTİK GELENEK

Sienalılar hala dini yönü ağırlık kazanan, bir o kadar da eğlenceli "palio" geleneğini ayakta tutuyor. Her yıl 2 Temmuz ve 16 Ağustos günlerinde sabah kentin merkezindeki Mangia Kulesi çanı çalınıyor. Kilise papazı, Siena Belediye Başkanı ve 17 "contrada" (Siena'yı temsil eden farklı semtlerden jokeyler) atlarını alarak meydana geliyor. Öğleden sonra 17.00'de Contrada'nın bayrakları göndere çekiliyor. Kilise papazı jokeyleri, atları ve ödül olan "Palio"yu kutsuyor. Yıllar içinde turistik hale gelen Pizza del Campo'daki bu işlemden sonra binlerce kişinin önünden geçen renkli bir kortej halkı eğlendiriyor. Ve akşam olduğunda her semtin jokeyi "inanca bağlılığı ve gururu" temsil eden palio'yu elde etmek için çamur dökülen kısa bir parkurda yerini alıyor. Üç tur atması beklenen 17 jokeyden bitiş noktasına ilk varan, palio'nun sahibi oluyor. Bu etkinliğe adını veren palio, Meryem Ana'ya adanan dini bir simge. Her yıl iki kez düzenlenen yarış için iki sanatçı tarafından hazırlanıyor. Temmuz palio'su "yerel" bir sanatçı, 16 Ağustos'unki ise 35 yıldır yabancı bir sanatçı tarafından tasarlanıyor.

'SAĞDUYU İÇİN ÖNEMLİ FIRSAT'
Lübnan asıllı İtalyan ressam Ali Hasan'ın tasarımı şimdiye kadarkilerden farklı. Kilise tarafından kutsanan bayrak, Hasan'a göre Siena'nın demokrasi ve vizyon sahibi olduğunu gösteriyor: "Benim öncelikli bakış açım artistik. Ama aynı zamanda Müslümanım. Kendimi tek yaratıcı olduğunu söyleyen Sufi inanışına yakın hissediyorum. Tasarımımın barışa hizmet edeceğini umuyorum. Bayrağımın içeriği tartışılıyor ama bu durum sağduyulu, akıllı insanların birbirine tanıması ve iletişime geçmesi için iyi bir fırsat."

ÜÇ DİNİN PALIO'SU
Bu yılki Palio'da, tacında Yahudi yıldızı bulunan Meryem Ana figürünün üzerinde Kuran'ı Kerim'in 19. Suresi Meryem'den bir alıntı ve başında Ortadoğu'yu simgeleyen poşu bulunan şövalyenin altında iyinin kötüyü yenmesini simgeleyen ejderha görülüyor.