Ucuz et Ankara'dan çıkamadı!

Kasaplar ve marketler ‘et bulamamaktan’ şikâyet ederken, EBK ile anlaşma yapan PERDER sadece Ankara şubesi için et alabildi

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :25 Ağustos 2010 , 00:00 Güncelleme Tarihi :25 Ağustos 2010 , 08:56
Ucuz et Ankara’dan çıkamadı!

İÇİNDEKİLER

Hükümetin et fiyatındaki artışları kontrol altına almak için nisan ayından bu yana kasaplık sığır ithalatı izni verdiği Et ve Balık Kurumu (EBK) yeni tartışmaların odağı oldu.

Habertürk'ün haberine göre, bakanlığın Et ve Balık Kurumu mağazaları önündeki ucuz et kuyruklarını kaldırmak üzere bazı kasap ve mağazalarda yapılan anlaşmalar bu kez başka bir kuyruk oluşturdu. Öyle ki EBK ile üyeleri adına anlaşma yapan Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER), sadece Ankara Şubesi için et alabildi. Dernek eti Ankara dışına çıkarmayı şimdilik başaramadı.

PERDER İstanbul Başkanı Reşat Narman, Et Balık Kurumu'nda organizasyon eksikliği olduğuna işaret ederek, tüketiciyle ucuz eti buluşturamadıklarını söyledi. Narman, "Et Balık Kurumu'yla aramızda ithal et alımı konusunda bir anlaşma var. Ancak bugüne kadar PERDER'in İstanbul şubesi olarak et alamadık sadece Ankara şubemiz 10 tonluk bir alım gerçekleştirdi o da ihtiyacın yüzde 3'üne ancak yetti" dedi. Tüketici reyonda ucuz eti bulamadığı zaman tüketiciyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Narman, Et Balık Kurumu'nun bir an önce organizasyon eksikliğini gidermesi gerektiğini belirtti.

250 KG NASIL DAĞITILACAK
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, sorunun ithal et fiyatından değil, piyasada ithal et bulunmamasından kaynaklandığını söyledi. İthal eti 15 gün aralıklarla talep edebildiklerini belirten Yıldız, "Bu süre için Türkiye genelinde kasaplar odasına 20 tonluk ithal et kontenjanı ayrılmış durumda. İl başına yaklaşık 250 kilo gibi komik bir rakam düşüyor. Bizim 400 kasabımız var bu eti kaç kasaba vereceğiz" dedi.

ETİN ADI VAR KENDİ YOK
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bilgin Şahin de ithal etin göstermelik olarak getirildiğini, market ve kasaplarda ithal et bulmanın mümkün olmadığını belirterek, "İthal etin adı var kendi yok" dedi. Et ithalatı başlamadan önce Esnaf Odası olarak TBMM Tarım Komisyonu'na rapor hazırladıklarını belirten Şahin, "Hazırladığımız raporda ithal edilen etin sanayi, askeriye ve kamu kurumlarına verilmesini böylece yerli üretimin iç piyasaya yeteceğini belirtmiştik. İthal et miktarı piyasanın ihtiyacını karşılayacak düzeyde değil" dedi.

İTHAL ETİ ALAN, KIYMAYI 18 TL'DEN SATMALI
Ucuz ithal etin toptan verildiği kasapların bu eti yüksek fiyattan satması EBK'yı harekete geçirdi. EBK ithal hayvan etlerinin yüksek fiyattan halka ulaştırılmasını önlemek için yeni bir uygulamaya gitti. Federasyonlar aracılığıyla kasap ve marketlere eti ulaştıracak kurum, alacağı taahhütle kıymanın 18, kuşbaşının ise 20 liradan satılmasını sağlayacak. EBK'nın kasaplarla yaptığı anlaşmayı değerlendiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, işbirliği sayesinde ithal etin tüketiciye ulaştırılmasına bir düzen getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Kasapların EBK'dan 12 TL artı KDV'den et alabileceğini ifade eden Yalçındağ, "Anlaşmaya göre kasaplar kıymanın kilosunu 18 TL, dana kuşbaşının kilosunu da 20 TL'den satmak zorunda" açıklamasını yaptı.