Referandum sonrası ekonomi rahatladı. En önemli göstergesi, lokomotif sektör olan inşaatta son 2 haftada 11 bin konutluk yeni projenin vitrine çıkması oldu. Arsa ihalelerde firmalar kapıştı, fiyatlar 1,6 milyar liraya kadar çıktı. Ali Ağaoğlu referandumdan çıkan güçlü 'evet'in ekonomide güveni pekiştirdiğini söyledi.
Bugün'ün haberine göre, 12 Eylül'de gerçekleşen referandum sonrası rahatlayan konut piyasasında istikrarın devam edeceğine inanan üreticiler, beklettikleri dev projeleri birbiri ardına cesaretle vitrine çıkardı. Sadece 2 haftada açıklanan projelerdeki konut sayısı 11 bini buldu, binlercesi de yakın zamanda açıklanacak. Projelerin satıştaki ilk günlerindeki sonuçlar da kayda değer. Soyak iki günde 10 bin ön talep toplarken, Ağaoğlu 3 bin konutluk projesinde lansmana çıkmadan 610 konutu sattı.
Arsa bedeli 1,6 milyon liraya çıktı
Ayrıca firmaların proje üretmedeki hevesi, arsaların daha da pahalanmasına neden oldu. Bu dönemde Emlak Konut'un Ayazağa'da satışa çıkardığı 241 dönümlük araziye son dönemlerin en yüksek teklifleri verildi, bir arsa için 10'dan fazla dev firma kapıştı. İkinci oturumu önümüzdeki haftalarda yapılacak ihalenin ilk oturumunda en yüksek teklifi 1,6 milyon lira ile Ağaoğlu Grubu verdi. Bir çok firmanın 1 milyarın üzerinde teklif verdiği ihalenin Türk ekonomisine duyulan güvenin işareti olduğunu anlatan Ali Ağaoğlu, "Referandumdan 'evet' çıkmasaydı arsa fiyatı bu kadar yükselmezdi" dedi Ağaoğlu şunları söyledi: "Gelişmekte olan ülkelerde siyasi istikrar çok önemli. Türk insanının kolektif çalışmayı becerememe hastalığı var. Dolayısıyla tek partili iktidar, güçlü iktidar hızlı gelişme anlamına geliyor. Referandumdan güçlü 'evet' kararı çıkması güven pekiştirici. İstikrar ve güven olmasaydı milyar liralık teklifleri göremezdik"
Faizler yükselecek aceleciliği
İMSAD Ekonomi danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, piyasanın hareketlenmesinde referandum sonuçlarının birebir etkisi olduğunu anlattı. Prof. Dr. Alkin "İş dünyası için de piyasalar için de referandumdan çıkan yüksek oranlı evet, hem gerginliği ortadan kaldırdı, hem de gelecek yıl yapılacak genel seçimlere ilişkin belirsizliği de azalttı. Muhtemelen bu tablonun iyimserliğini üreticiler bir an önce projelerine yansıtmak niyetindeler" dedi. Alkin üreticilerin siyasi tablodan etkilenerek cesaret topladıklarını ve projelere yüklendiklerini, ancak değişen para politikası nedeniyle de aceleci davranma ihtiyacı hissettiklerini belirterek "Merkez Bankası'nın değişen politikası nedeniyle bankalar için TL maliyetlerinin arttığı bir döneme girildi, bu da konut kredi faizlerinde indirim ihtimalini ortadan kaldırıyor" dedi.
Barometre olumluya döndü
Konutta rehavetin sona erdiğini gösteren bir diğer data ise ING'nin her ay yaptığı Barometre araştırmasının ağustos sonuçları oldu. 14 ilde gerçekleşen araştırma sonuçlarına göre, nisanda başlayan konut satışlarındaki düşüş, ağustos ayında yerini yüzde 1'lik de olsa artışa bıraktı. Konut almayı düşünenlerin oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti. Sonuçları değerlendiren Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Orhan Erdem barometrenin tam olarak referandum sonrasında netleşeceğini, eylül sonuçlarının önemli olduğunu söyledi.