Per'çin'ledi

Mermerler Holding, Chery otomobillerinin distribütörlüğünün ardından, Çinli COMAC ile de anlaştı. Şirket, Çin yapımı yolcu uçağı ve helikopter satışı yapacak

Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :22 Nisan 2011
Per’çin’ledi

İÇİNDEKİLER

Chery'nin Türkiye distribötürlüğünü yürüten Mermerler Holding, Çinli havacılık şirketi Commercıal Aircraft of China (COMAC) ile İran, Irak ve Ortadoğu pazarlarına yönelik uçak ve helikopter satışı konusunda anlaştı. Mermerler Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, 14'üncüsü düzenlenen Şanghay Uluslararası Otomobil Fuarı'nı takip eden gazetecilere açıklamada bulundu. Mermer, 100-200 yolcu kapasiteli uçaklar ile helikopter üretimi gerçekleştiren COMAC'ın Çin'in köklü havacılık şirketlerinden olduğunu belirtti. COMAC'ın Çin'in devlet kuruluşu olduğunu dile getiren Mermer, şirket yetkililerinin Mayıs'ın ilk haftasında Türkiye'ye geleceklerini kaydetti. Mermer, bu işbirliği ile Türkiye'de üretilen bazı uçak parçalarının COMAC'a satışının da gerçekleştirilebileceğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret Türkiye aleyhine. Bizim esas amacımız Türkiye'den Çin'e olan ihracatın artırılmasına katkıda bulunmak. Türkiye'de gövde ve kanat gibi uçak parçalarının başarıyla üretimi yapılıyor. Bu konudaki yan sanayimizin rotasını da Çin'e çevirmeyi amaçlıyoruz. COMAC'a yedek parça satacağız. COMAC'ın uçak ve helikopterlerinin Türkiye üzerinden İran, Irak ve Ortadoğu pazarlarına satışını gerçekleştireceğiz." 3 yıldır COMAC ile görüşmelerin sürdüğünü aktaran Mermer, ''COMAC'ın dünyada belli başlı 3 yerde yolcu uçağı üretimi var. Birçok havayolu şirketi ile satışlar konusunda görüşmeleri devam ediyor'' diye konuştu.

ÜRETİME HAZIRIZ
Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Murat Mermer, şunları kaydetti: Bir Alman motor fabrikası Türkiye'de bizimle üretim yapmak istiyor. Yerli markamızı bu motor ve Çinli firmalarının desteği ile gerçekleştirebiliriz. Yeter ki, bürokratik engeller aşılsın.

2 ANLAŞMA DAHA
Yüksel Mermer, Chery'nin ticari araçlarının bu yılın sonuna doğru Türkiye'ye geleceğini bildirdi. Çin'de Chery'den başka 5 tane daha otomobil firması ile distribütörlük görüşmelerine başladıklarını ve bu firmalardan 2'si ile anlaştıklarını, 3 tanesi ile de 'flört' ettiklerini anlatan Mermer, kesinlik kazanmadan bu firmaların isimlerini açıklamayacaklarını söyledi. Mermer, Chery'nin elektrikli otomobillerde altyapının hazır olmamasından dolayı şimdilik bu pazara girmeyi düşünmediğini dile getirdi. Chery'nin elektrikli otomobiller konusunda menzili 800 km. olan ve daha hafif bataryaya sahip bir araç üzerinde çalıştığını anlatan Mermer, menzili bin kilometreye çıkardıklarında Chery'nin bunu açıklayacağını ifade etti.