Çay keyfi

Çayın kalitesini sertifikalandırmak üzere yola çıkan Lipton, Karadeniz'de 15 bin üreticiye birebir eğitim verecek. Doğru tarımla yılda 3 milyon lira kazanılacak...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :03 Haziran 2011
Çay keyfi
Türkiye'de özel sektör çay üretiminde yüzde 32 ile en yüksek pazar payına sahip olan Unilever, çay markası Lipton ile sürdürülebilirlik projesini başlattı. Unilever Türkiye CEO'su İzzet Karaca, bu proje ile çay ekimine uygun toprakların yapısının analiz edilerek doğru gübreleme yapılmasını, çevreye zararın en aza indirilmesini sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

200 BİN KİŞİYE İŞ KAPISI
"Tarlasına 150 liralık gübre atan üretici aslında aynı verimi 60-70 liralık gübreyle halledebiliyor. Sadece doğru gübre kullanımı ile üreticinin cebine 1 yılda 3 milyon lira koymuş olacağız" diyen Karaca, Türkiye'de çayın 200 binden fazla kişinin geçim kaynağı olduğunu ifade etti. Unilever Türkiye Gıdadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Seçkin de gelecek 5 yılda verimliliği yüzde 15'e kadar artırarak 2015'e kadar fabrikalarında üretilen tüm çayları sürdürülebilir kaynaklardan sağlayacaklarını söyledi. Seçkin, 550 proje temsilcisinin 2014 sonuna kadar 15 bini aşkın çiftçiye birebir eğitim vereceğini kaydetti. Lipton ayrıca, çay tarlalarında çalışan kadınların en büyük sağlık sıkıntısı olan bel, omur ve eklem ağrılarına yönelik sağlık eğitimini de hayata geçirecek. Lipton, Karadeniz'de yaşayan yaklaşık 5 bin kadına sağlık hizmeti götürecek.

Alım fiyatı 1.10 lira
Üreticilerin beklediği yaş çay alım fiyatı belli oldu. Tarım Bakanı Mehdi Eker, 2011 yılı yaş çay alım fiyatını, taban fiyat 98 kuruş, destekleme primi de 12 kuruş olmak üzere 1.10 lira olarak açıkladı. Bakan Eker, ÇAYKUR'un yaş çay alım fiyatının 2010'a göre yüzde 10 arttığını söyledi. Fiyatın 69 cente karşılık geldiğini ifade eden Eker, hükümete geldiklerinde fiyatın 22 cent olduğunu kaydetti.

Pazar büyüyor
Türkiye çay pazarı (2010):

1 milyar 350 milyon liralık bir büyüklüğe ulaştı.
235 bin ton çay üretimi yapıldı.
Nüfusun yüzde 96'sı her gün çay içti.
Kişi başı tüketimde Türkiye birinci sırada.
Dünyada çay üretiminde beşinci sırada.
25 bin ton çay ithal edildi.
Kaçak yollarla gelen çay miktarı 40 bin ton olarak tahmin ediliyor.
Toplamda 300 bin ton çay tüketildi.