İlaçsız kaldık!

İlaç firmaları fiyatlara gelen indirim sonrası eczanelerin zararını ödemedi Eczacılar 'İlacınızı satmayız' resti çekti. Reçeteler birikti, halkilaca ulaşamadı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :06 Aralık 2011
İlaçsız kaldık!
İlaç fiyatlarına gelen son indirimden sonra firmalar, eczanelerin iskonto farklarını ve stok zararını karşılamaya yanaşmayınca, eczacılar da firmalara 'İlacınızı satmayız' resti çekti. Türkiye'deki 54 eczacı odasının ortak imzasıyla hayata geçirilen kararla ilgili açıklamada, 5 Kasım'da yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile ilaçların kamu kurum iskontolarının ortalama yüzde 7.5 artırıldığı hatırlatıldı. Bu artışın bazı firmalar tarafından verilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, "İlacı eczane üzerinden geçerken, eczacıyı zarara uğratan, devlete yapması gerekli iskontoyu yapmayıp bunu eczacının sırtına bırakan ve stok zararını karşılamayan firmaların ilaçlarını satabilmek bundan böyle mümkün olmayacak" denildi.

ASIL SORUN YAKINDA...
İndirim sonrası ilaç firmalarının ortaya çıkan fiyat farkını reçeteye yansıttıklarını belirten Eczacı Pelin Babatutmaz, farkı ödemek istemeyen hastaların reçetelerini eczaneye bıraktıklarını söyledi. Babatutmaz, "Eczanede reçete yığıldı. Hasta da firma da aradaki farkı ödemek istemiyor. Aradaki farkı eczacının ödemesi mümkün değil. Müthiş bir stok zararı ortaya çıktı. Asıl sorun hastaların elindeki ilaçlar bittiğinde ortaya çıkacak" dedi.

341 İLAÇ PİYASADA YOK

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası ve Abdi İbrahim'in Başkanı Nezih Barut, firmaların 341 ilacı piyasaya vermediklerini söyledi. Bu sayının artmasından endişe ettiklerini dile getiren Barut, "Muadili olan ilaçlarda sorun yok. Asıl sorun onkoloji, anestezi, insilün gibi kategori-lerdeki ilaçların muadillerinin olmaması. Firmaların dayanma güçlerine göre bu rakam artacaktır" diye konuştu.

FiRMALAR ENDiŞEL
Yabancı ilaç firmalarının çatı örgütü Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği ise rasyonel ve sürdürülebilir bir çözümün bulunamadığı ortamda, ilaç şirketlerinin ve eczacıların yaşadığı sıkıntıların, ilaca erişimde problemler yaşanmasına neden olmasından endişe duyduklarını belirtti. Firma temsilcileri, bu durumun sağlık alanındaki her kesimin yaşayacağı bir soruna dönüşmesinden endişe ettiklerini ifade ettiler.

TARAFLAR BULUŞACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ortaya çıkan sıkıntılı durumdan dolayı ilaç firmaları ile önümüzdeki günlerde bir araya gelmeye hazırlanıyor. Çelik, konunun taraflarını da bir masada buluşturacak.


Pınar ÇELİK