Salçadaki hileleri ortaya çıkardığımız haberimiz sektörde tartışmaya yol açtı. Yapılan hileleri doğrulayan Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Başkanı
Dr. Serdar Özakar, salçanın üretim ve ambalajlama sürecinde kurallara kesinlikle uyulması gerektiğini, fakat bazı üreticilerin bu standartlara tam olarak uymadığını söyledi.
Özakar, salçanın içine
hiçbir kimyasal koruyucu katkı maddesi veya renklendirici katılmaması gerektiğini belirterek, "Havayla teması tam kesilmeden ambalaja konularak tüketime sunulan salçalarda mutlak surette kimyasal koruyucu
katkı maddesi konuluyor. Çoğu kez izin verilenden
daha fazla tuz katılarak hile yapılıyor" dedi.
Özakar, "Yaklaşık
12 ila 14 kilo domatesten yeni teknolojiyle birlikte
1 kilo salça elde edilmektedir. Salça, sadece fiziksel yollarla ısıtılıp pastorize veya sterilize edilerek satılmalıdır" şeklinde konuştu.
TEHLİKE SAÇIYOR
Doğal yollarla üretilen salçanın çok önemli bir besin kaynağı olduğunu ifade eden
Özakar, ülkemizde ne yazık ki bu standartlarda üretimi yapılmayan salçaların büyük tehlike saçtığını dile getirdi.