Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta yaptığı 'Beyaz ekmeği sofranızdan kaldırın' tavsiyesi üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ekmekteki kepek oranını yüzde 35'den yüzde 65'e çıkarıp tuz oranını da düşürme kararı aldı. Bu değişikliğin uygulanması hem ekonomik açıdan Türkiye'ye kazandırırken, hem de sağlımız için olumlu olacak. Ekmeğin yapısındaki bu değişiklik ile Türkiye, ekmek yapımında yıllık 1 milyon tonluk buğday tasarrufu sağlayacak. Ekmeklik undaki kepek oranı şu anda yürürlükteki düzenlemede 0.55 iken, sektör görüşlerinin alınmasının ardından hazırlanan taslakta bu oran en az 0.70 olarak yer alıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle kepek oranının artırılması, 100 kilogram buğdaydan elde edilen 78 kilogram unun tümünün ekmek yapımında kullanılmasını sağlayacak.
SEKTÖRDEN DESTEK VAR
Öte yandan ekmek üreticileri ve yemek sektörünün temsilcileri de beyaz ekmeğin yerine kepek ekmeğinin üretilmesine büyük destek verdi. Sektör temsilcileri, her gün 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini hatırlatarak, tam buğday ekmekte fireye giden miktarın sadece yüzde 5 olacağını belirtiyor.
'SAĞLIK HARCAMASI AZALACAK'
Burcu Özcan (Doygun Ekmek): "Günde ortalama 6-12 dilim ekmek tüketimi idealdir ve bu 6-12 dilimin en az yarısının tahıllı ekmek grubundan olması gerekir. Çünkü bu ekmeklerin besin değeri çok yüksek, içerisinde B ve E vitaminleri mevcut. Bu ekmekler kalp, damar ve şeker hastalıkları ile bazı kanser türlerine karşı da korunmaya destek olur. Sağlıklı beslenme sağlandığı sürece de devletin ve bireylerin sağlık harcamaları azalır."
Burçin GÖKTAN