Haplar karıştı

Sağlık Bakanlığı, antibiyotik ve antidepresan ilaçlarda reçete zorunluluğu getirdi. Eczacılar 'Eczane dışında ilaç satışı başlar'; vatandaşlar ise 'İlaç yazdırmaya gidene tahlil yapılır' diyor...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Kaynak GAZETE
Giriş Tarihi :29 Mayıs 2013
Haplar karıştı

İÇİNDEKİLER

Vatandaşı reçete korkusu sardı. Sağlık Bakanlığı'nın bilinçsiz ilaç tüketimini önlemek maksadıyla bazı ilaçlarda reçete zorunluluğu getirmesi üzerine ortalık karıştı. Eczacılar uygulamaya karşı çıkarken; vatandaş açısından ise masraflar artıyor. İlaç firmalarının bazı hileli yollara başvurma riski de bulunuyor.

GENELGEDE HER İLAÇ YOK
Sağlık Bakanlığı, genelgenin sadece antibiyotikler ve antidepresan ilaçlarla sınırlı olduğunu, kamuoyuna bütün ilaçlara yasak geliyormuş gibi yansıtılmasının doğru olmadığını açıkladı. Bakanlık, açıklamasında, bilinçsiz ilaç kullanımının ölümlere kadar gidebilecek sonuçlara yol açacağını belirtti. 81 il valiliğine gönderilen 21.03.2013 tarihli yazıda ise büyüme hormonları, antidepresanlar, antihistaminikler gibi ilaçların reçetesiz satıldığı bilgisinin ulaştığı, bunun yasak olduğu kaydedilerek, denetimin yapılması isteniyor. Reçete zorunluluğu ise başka sorunları beraberinde getiriyor. Eczacıların tezgah üstü olarak nitelendirdikleri bazı ilaçlar (vitaminler gibi) reçetesiz olarak satılabiliyor. Bu tür ilaçların reklamının ve tanıtımının yapılması da serbest. Reçete zorunluluğunun gelmesiyle birçok ilaç firmasının tıbbi ilaçları bile bu sınıfa sokmaya çalışacağı belirtiliyor. Şu anda bile bu tür çabaların olduğu ve reklam yasağını delmek için bu yöntemin kullanıldığı ifade ediliyor. Vatandaş açısından bakıldığında ise 1.30 liralık bir ilacın, katkı paylarıyla fiyatının 12.5 liraya çıkacağı konuşuluyor. Ayrıca vatandaşlar, masrafların bununla bitmeyeceğini, bir ilaç yazdırmak için gittikleri hastanede gereksiz tahlillerin yapılabileceğini söylüyor.

HANGİ İLACI YUTALIM!
Vatandaşlar şimdi ortalıkta dolaşan söylentilerle şaşkına döndü. Eczanelerde ise bahsi geçen ağrı kesiciler reçetesiz satılabiliyor.

İLAÇ DIŞARI ÇIKAR
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör: İlaca ulaşımda koşullar zaten zorken, daha da zor olacak. Türkiye'de satılan ilacın yüzde 85'i reçetelidir zaten. Bazı reçeteli ilaçlar market, benzinlik hatta bakkalda bile satılıyor. Maddi zorluğu olan, aracı olmayan vatandaş; karda-kışta, akşam vakti nasıl önce hastaneye, sonra doktora gidecek? Birçok firma reçeteli satılan ilacını reçetesiz kavramı adı altında satacak, reklam-tanıtım serbest olacak, eczane dışına çıkacak. Tabii ki bu durum ilacın fiyatını da yükseltecek. Uygulama bizi vatandaş ile karşı karşıya getirir.

ECZANELER SATIŞ YAPIYOR
TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay: İlaç takip istemi üzerinden kontrolün yapılabildiği, bu nedenle herhangi bir suistimalin olamayacağı ortada. Genelgenin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlandığı bilgisi tarafımıza iletildi. Ancak İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı böyle bir genelgenin olmadığını söylüyor. Eczaneleri arıyoruz, 'Satış yapıyoruz, böyle bir ceza gelmedi' diyor, bir anlam veremedik.

VATANDAŞ YORUMU
* Eczaneye reçete zorunluluğu getirirsen; bu önce devlete ve doktora yük demek...
* Her hastaneye gideni, ilaç yazıp yollarlar mı sanıyorsunuz? Doktor idrar tahlili ve röntgen istemeyecek mi?
* Bu çok mantıklı bir uygulama ama önce doktor sayısı artırılsın.
* Uygulama iyi, hoş da bundan önce yapılması gereken katılım payının kalkması.
* Reçete yoksa ilaç da yok ne demek? Reçete demek para demek.


BURÇİN GÖKTAN - HÜSNiYE ORAL